Na današnji dan 1943.godine, Tuzla je bila najveći oslobodjeni grad u okupiranoj Evropi

Danas se obilježava 73. godišnjica od oslobođenja Tuzle.

  1. oktobra 1943. godine Tuzla je postala najveći oslobođeni grad u fašizmom pokorenoj Evropi. Ipak, sloboda je trajala četrdeset dana, nakon čega je grad ponovo okupiran, a definitvna sloboda došla je septembra 1944. godine.

Međutim, Tuzla je svima pokazala i svojom unutarnjom snagom dokazala da je moguće pobijediti fašizam. Od toga dana, Tuzla je sinonim slobodarskog grada. Taj duh solidarnosti i borbenosti je opstao i kroz druge nedaće koje su zahvatile našu državu. U Tuzli je uspješno sačuvan duh antifašizma više nego bilo gdje u BiH. Tuzla i Tuzlaci svojim tradicionalnim antifašizmom i zajedničkim životom predstavlja primjer drugim gradovima na Balkanu i šire.

Polaganjem cvijeća na spomen obilježju Slana banja, svima koji su dali živote za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu u narodno – oslobodilačkom ratu 1941.-1945. i u odbrani od agresije 1992.- 1995. godine, kao i civilnim žrtvama rata, i svečanom sjednicom Gradskog vijeća Tuzla, u Narodnom pozorištu, u petak je  upriličeno obilježavanje 73. godišnjice oslobođenja grada Tuzla, 2.10.1943. godine.

Tokom sjednice, u povodu obilježavanja 2. Oktobra, uručena su i javna priznanja „Tuzlanska plaketa“: Udruženju građana Demobilisanih policajaca 1992.-1995. “Manevarac” Tuzla i Hamzi Šariću, privredniku i jednom od organizatora odbrane i pružanja otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Najviše tuzlansko javno priznanje „Povelja grada Tuzle“ dodijeljeno je Senadu Džambiću, istaknutom privredniku, vlasniku kompanije „Bingo exsport-import“ Tuzla.

(RTV7)

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*