Šta se desi sa vašim glasačkim listićem nakon glasanja

Sedmi lokalni izbori u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i četvrti koje provodi Centralna izborna komisija održavaju se danas širom BiH. Biračka mjesta su otvorena od 07:00 do 19:00 sati.

Prije otvaranja biračkog mjesta, birački odbor dužan je preuzeti izborni materijal i rasporediti ga tako da se tokom preuzimanja ne stvaraju gužve, da nisu u blizini glasača i osoba koji nisu članovi biračkog odbora. Također, birački odbor priprema i prostor izvan biračkog mjesta, uklone se obilježja političkih subjekata i zalijepe plakate i oznake ispred biračkog mjesta.

Tokom uređenja unutrašnjosti biračkog mjesta postave se stolovi i stolice za birački odbor i glasače, paravani za glasačke kabine, stolovi za glasačke kutije i stolice za posmatrače. Članovi Biračkog odbora na mjesto glasanja dolaze sat prije otvaranja biračkog mjesta, odrede dužnosti članovima biračkog odbora i vode zapisnik o radu biračkog odbora. Prije otvaranja biračkog mjesta vrši se evidencija prisutnih posmatrača.

Pakovanje i brojanje
Također, utvrde se statistički podaci kao što su broj imena na izvodu iz Centralnog biračkog spiska i broj zaprimljenih glasačkih listića.

Otvara se biračko mjesto nakon čega se pristupa glasanju. Prije nego osoba dobije glasačke listiće, utvrđuje se da li osoba ima biračko pravo, da li je upisan na izvod iz Centralnog biračkog spiska uz važećeg identifikacioog dokumenta sa slikom – lična karta, pasoš ili vozačka dozvola.

Nakon što preuzmete svoj glasački listić, idete do kabine predviđene za glasanje, glsate i glasački listić ubacujete u posebeno određene kutije za to. Deset minuta prije nego se zatvori biračko mjesto, potrebno je obavijestiti birače.

Nakon zatvaranja biračkog mjesta, lijepe se otvori glasačke kutije i formiraju radne površine od stolova na kojima se raspoređuju glasački listići iz kutija.

Nakon brojanja, neiskorišteni i oštećeni glasački listići pakuju se u dvije providne plastične veće vreće za gradonačelnika/načelnika i OV. Prvo se razvrstavaju glasački listići po nivoima, gradonačelnik/načelnik (većinski glas), općinsko vijeće/skupština općine (otvorena lista) i skupština Brčko Distrikta BiH.

Formiraju se timovi po dvije osobe koji utvrđuju broj glasačkih listića u kutiji (duplo brojanje po 25). Slijedi prenos imena kandidata na stikere, razvrstavanje glasačkih listića prema glasovima po kandidatima i utvrđivanje nevažećih glasačkih listića (neoznačenih i ostalih). Nakon toga, slijedi brojanje glasačkih listića za kandidate (timovi po dvoje, duplo brojanje po 25).

Nakon prvog kruga, ide se u drugi krug bojranja glasačkih listića, ali ovaj put u timu učestvuju 4 člana biračkog odbora (čitač, kontrolor čitanja i dva evidentičara). Evidentiranje brojeva uspravnim crticama u Pomoćni obrazac za drugi krug brojanja glasova po kandidatima. Peta crtica je kosa preko četiri uspravne crtice.

Odvoženje glasačkog materijala
Nakon brojanja i drugog kruga, sumiraju se rezultati i upoređuju sa ostalim timovima. Ukoliko postoje greške, one se ispravljaju. Kada se svi rezultati saberu, glasački listići se zajedno sa materijalom za evidentiranje broja glasova ubacuju u već određene plastične kese različitih boja koje se odvoze u prostorije Općinske izborne komisije.

U prostorijama Općinske izobrne komisije vreće sa glasačkim listićam ostaju sve dok se u potpunosti ne kompletira broj vreća sa svih glasačkih mjesta što može potrajati i po nekoliko dana nakon čega se prevoze u prostorije Centralne izborne komisije u Sarajevu.

Ukoliko neka od stranaka ima sumnji i relevantne dokaze za neregularnost izbora na određenom biračkom mjestu, u Centranoj komisiji se otvaraju vreće sa tih biračkih mjesta i pristupa se ponovnom prebrojavanju glasova i utvrđivanju stanja.

Listići se čuvaju godinu dana o dana izbora osim onih listića sa biračkih mjesta za koje se vodi određeni postupak u sudovima ili tužilaštvima. Nakon toga se uništavaju i tom prilikom formira se posebna komisija koja bilježi i dokumentuje cijeli proces

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*