Šantić: Iako nemamo informacija pojedinačno sa biračkih mjesta izborni proces u Stocu je praktično prekinut

Na sedmim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do 15.00 sati glasalo je1.240.212 birača ili 38,78 posto od 3.263.906 birača upisanih u Centralni birački spisak, podaci su Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK), javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić je na konferenciji za medije istakao da je u FBiH odziv do 15.00 bio 36,41 posto, a u Republici Srpskoj 42,73 posto, dok je u Brčko Distriktu odziv bio 37 posto.

Najveća izlaznost birača je registrirana u Banovićima – 71,13, Nevesinju 56,33 i Trebinju 55,53. posto, Banjoj Luci – 41,44 posto.
Ostali gradovi koji prednjače po izlaznosti su: Kladanj (53,98) Goražde (46, 61), Konjic (46,6), Živinice (41,57), Tuzla (36,42) Srebrenik (35,13) Prijedor (34,06) Zenica (30,7), Centar Sarajevo (29,37) i Novi Grad Srajevo (19,17 posto).

Šantić se tokom konferencije za medije osvrnuo i na incident u opštini Stolac, gdje je kako je kazao, prema nezvaničnim informacijama izborni proces prekinut i dodao da se nezvanično, dva člana izborne komisije nalaze na pružanju ljekarske pomoći.

“Mogu reći da su dosadašnje izborne aktivnosti od jutros imale minorne poteškoće. Općina Stolac je jedna od takvih. Nezvanično, informacija kojom raspolažem jeste da je u popodnevnim satima došlo do narušavanja javnog reda i mira u Stocu. Imamo pojedinačne razgovore sa policijom i predstavnicima biračkih mjesta. Više informacija će biti poznato do večernjih sati. U popodnevnim satima, kandidat na izborima u Stocu je došao u prostorije opštinske izborne komisije Stolac gdje je fizički napao predsjednika izborne komisije. Nezvanično je da su dva člana završila na pružanju ljekarske pomoći, a treći član se oporavlja kući”, rekao je predsjednik CIK-a BiH, koji je kazao da su u prostorijama opštinske izborne kamisije pripadnici Policijske uprave Stolac.

Istakao je da je nezvanično miinistar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona uputio specijalne jedinice u Stolac jer je atmosfera bila takvog stepena da je bilo bolje preduprijediti neke druge aktivnosti.

“Izborni proces u Stocu je praktično prekinut, mada mi pojedinačno sa biračkih mjesta nemamo informacija i ne možemo ih ni imati jer te informacije oni dostavljaju općinskoj izbornoj komisiji. Zvaničnih informacija nemamo. Očekujemo zvanični izvještaj i od policijskih struktura”, rekao je Šantić.

Na pitanje da li je CIK poduzeo nešto po pitanju uvođenja mjera sigurnosti u opštini Stolac, budući da je u javnosti bilo informacija da bi u tom mjestu moglo doći do nepravilnosti Šantić je kazao da su iz CIK-a i prije par godina, ne samo u Stocu već u svakoj opštini poslali kompletne informacije i sve aktivnosti koje se trebaju poduzeti kako bi se ažurirao birački spisak, ali da ništa nije ukazivalo da bi moglo doći do incidenta.

“Što se tiče sigurnosti, na nama nije sigurnost, to rade sigurnosne agencije koje su svoj posao znale, ali ništa nije ukazivalo, bar po onome što su oni nas izvještavali, da bi moglo doći do određenog ekscesa. Uostalom, izborni proces je tekao do 16.00 sati”, kazao je Šantić.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini provode se za 74 općinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 57 skupština općina u Republici Srpskoj, četiri gradska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj, Zvornik i Trebinje), Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, 131 načelnika općine u Bosni i Hercegovini, te 10 gradonačelnika gradova u Bosni i Hercegovini.

Osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika na lokalnim izborima 2016. godine bira se i 3.136 vijećnika/odbornika od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina.
Na kandidacijskim listama nalazi se ukupno 30.445 kandidata i to 418 kandidata za načelnike i gradonačelnike i 29.884 kandidata za općinska vijeća i skupštine opština, odnosno gradska vijeća i skupštine gradova, te 143 za vijećnike iz reda nacionalnih manjina.
Inače, na izborima učestvuje 451 politički subjekt od čega: 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 nezavisni kandidat, 17 listi nezavisnih kandidata, 52 nezavisna kandidata u ime 52 grupe građana i šest nezavisnih kandidata u ime šest udruženja građana.
Kod Centralne izborne komisije BiH evidentirano je da će lokalne izbore u BiH pratiti 6.766 promatrača. Iz 36 udruženja akreditovano je 6.388 promatrača, 17 međunarodnih organizacija akreditovalo je 269 promatrača, a 19 političkih subjekata 109 promatrača koji će nadzirati aktivnosti pri CIK-u BiH.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*