Koalicija “Pod lupom”: U Ilijašu i Visokom došlo do fizičkog obračuna na biračkom mjestu

Koalicija “Pod lupom” večeras je do 21 sat, osim incidenta u Stocu zabilježila i nasrtanje na članove biračkog odbora na biračkom mjestu u Pelagićevu, fizički napad na predsjednicu biračkog mjesta u Prozor Rami, dva slučaja biračkog nasilja između birača i člana biračkog odbora u Ilijašu i Visokom, kao i prijetnje učesnicima Koalicije “Pod lupom”.

Predsjednik strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šejić je izjavio kako su najslabiji dio izbornog procesa bili birački odbori te da su malverzacije pokušane biti spriječene na različite načine.

“Predlagali smo providne kutije kako bi se vidjelo koliko listića glasač upacuje u kutiju, zatim paravane koji su trebali biti niži kako bi se onemogućilo slikanje listića, a danas smo također registrirali tri bugarska voza. Međutim, nije bilo političke volje i naši prijedlozi nisu bili dobrodošli, zato su nam se i desile iste stvari kao i na prošlim izborima. Očigledno je da ovako stanje odgovara mnogim političkim partijama, a što je najgore novčane kazne su minimalne“, izjavio je Šejić i dodao kako su izbori postali jedna vrsta biznisa jer se prodaju mjesta u biračkim odborima.

Prema riječima direktora Koalicije “Pod lupom” Darija Jovanovića, nasilje koje je danas zabilježeno na biračkim mjestima, nije registrirano unazad nekoliko biračkih procesa – vjerovatno više od deset godina.

“Izuzimajući područje općine Stolac i gore navedena mjesta, glasanje je proteklo bez problema. Posmatrači Koalicije ‘Pod lupom’ su zabilježili nepravilnosti na 16 biračkih mjesta, a najmanje jedan slučaj porodičnog glasanja zabilježen je na 56 posto biračkih mjesta – jednako kao i na prethodnim izborima”, dodao je Jovanović.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*