Hronologija dešavanja u Stocu: Šta je objavila policija

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona objavili su hronologiju dešavanja na biračkim mjestima u Stocu.

Još uvijek mnogo toga nije jasno kada je u pitanju jučerašnji prekid izbora u Stocu na način da su povučene sve glasačke kutije sa izbornim materijalom.

Dok neki tvrde da je kandidat za načelnika Općine Stolac Salmir Kaplan počeo nasilnički ponašati prema nekim članovima biračkog odbora dok iz Inicijative za Stolac tvrde da je predsjednik Opštinskog odbora Ivan Perić taj koji je fizički napao kandidata Inicijative Salmira Kaplana, koji se je zatim branio od napada.

Hronologija dešavanja prema izvještaju MUP-a

“U 14:55 sati u PS Stolac je prijavio policijski službenik sa osiguranja bivše zgrade Općinskog suda, gdje smješten Općinski izborni štab, da je u prostorijama OIK-a napadnut predsjednik OIK-a Ivan Perić od strane Salmira K. i Ahmeda Lj., pri čemu je Perić zadobio tjelesne povrede. Salmir K. i Ahmed Lj. su se udaljili s mjesta događaja u nepoznatom smjeru. Nakon izvjesnog vremena došla je veća grupa građana bošnjačke nacionalnosti, te nasilno ušla u zgradu bivšeg Općinskog suda, razvalila ulazna vrata, te domolirala prostorije OIK-a o čemu je upoznata kriminalistička policija i nadležni tužitelj, te izvršen uviđaj”, naveli su iz MUP-a HNK.

Deset minuta kasnije, prema istim navodima, u PS Stolac su policijski službenici na osiguranju GM “Podgrad II” prijavili da su čuli galamu unutar biračkog mjesta gdje je član biračkog mjesta Mario Raguž iz Stoca fizički napadnut od strane Salmira K. i Demira M.

“Oko 15:25 sati, u PS Stolac je prijavio policijski službenik na glasačkom mjestu Pušište da je Salko B. iznio glasački materijal sa glasačkog mjesta, isti unio u svoje vozilo, te se udaljio u smjeru Stoca”, navodi policija.

Odneseni glasački materijali

Nešto kasnije, oko 15:35 sati, u PS Stolac je predsjednik jednog od tri glasačka mjesta u OŠ Stolac, Dario Š. prijavio da je na tri glasačka mjesta u OŠ Stolac ušao Elvir N. iz Stoca sa još tri osobe i da su nasilno odnijeli glasačke kutije.

“Oko 15:50 sati, u PS Stolac je Zdravko V., član Izborne komisije, prijavio da je na glasačkom mjestu Dječiji vrtić došlo više osoba koje su otuđile glasački materijal i udaljili se s lica mjesta. Oko 16:00 sati, u PS Stolac je prijavio policijski službenik sa osiguranja grasačkog mjesta Zadruga-Crnići, da je na glasačkom mjestu prekinuto glasanje jer je jedan od članova GK uzeo spisak glasača koji je odnio sa sobom”, navodi se u policijskom izvještaju.

Petnaest minuta kasnije, oko 16:15 sati, u PS Stolac je prijavio član GM Radimlja, Ivanko M., da su NN osobe nasilno odnijele glasački materijal, te je predsjednik drugog GM, Aida G., odnijela glasački materijal sa sobom, te je biračko mjesto Radimlja II zatvoreno u 15:50 sati, a glasačko mjesto Radimlja I u 16:15 sati.

“Oko 16,35 sati, u PS Stolac je pristupio Zoran T., predsjednik glasačkog mjesta Vatrogasno, te prijavio da je glasačko mjesto prekinulo s radom zbog toga što su na isto došli Nedžad Č. i Ajdin J. i odnijeli dio glasačkog materijala”, navodi su policije.

Prethodno, u 11:15 sati, Adnan B. iz Stoca, predsjednik BM Kruševo, da je na GM došao Božo R. iz Kruševa, te je zbog nemogućnosti glasanja, zbog isteka lične karte, sa stola pobacao glasački materijal i udaljio se sa mjesta događaja.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*