SAD obustavile saradnju s Rusijom oko Sirije

Sjedinjene Američke Države (SAD) su obustavile sve bilateralne kontakte s Moskvom u vezi Sirije. State Department je saopćio u ponedjeljak da je američka administracija donijela odluku o suspenziji bilateralnih kontakata u vezi s postignutim Sporazumom o prekidu vatre u Siriji.

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby je izjavio da su SAD suspendovale učešće u bilateralnim kontaktima s Rusijom u vezi sa Sporazumom o primirju.

“SAD prekidaju učešće u bilateralnim kontaktima sa Rusijom u vezi sa sporazumom o primirju”, rekao je Kirby, dodajući kako takva odluka nije nimalo bila jednostavna.

Napomenuo je da su SAD učinile sve kako bi u Siriji bilo smanjeno nasilje te kako bi bila dostavljena humanitarna pomoć ugroženim stanovnicima. Također je istakao da je američka administracija učinila velike napore u borbi protiv ISIS-a i Al-Kaide.

U saopćenju se dodaje da je Rusija bila bezuspješna u izvršavanju svojih obaveza u vezi sa sprovođenjem humanitarnog prava u Siriji. Navodi se da vlast u Moskvi nije uspjela da, zbog nepostojanja volje ili zbog nedovoljno snage, ubijedi sirijski režim da poštuje Sporazum o primirju.

Na kraju se dodaje kako su ruske snage kao i snage sirijskog režima nastavile koristiti vojne metode dok su izvodili bombaške napade na civile, bolnice i objekte infrastrukture, uključujući i humanitarni konvoj 19. septembra. Washington je poručio kako su povukli svo osoblje koje je trebalo učestvovati u organizovanju zajedničkog Centra za implementaciju.

Na kraju se navodi kako će ipak biti nastavljena komunikacija s Rusijom kako bi se garantovala sigurnost američkog osoblja u regionu te kako ne bi došlo do sukoba dviju zemalja u Siriji. Šef ruske diplomatije Sergey Lavrov je jutros izjavio da se Sporazum Rusije i SAD o Siriji nalazi u stanju suspenzije zbog, kako je rekao, “nejasnog stava administracije u Washingtonu”.

(N1)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*