U Ženevi je danas povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici postavljena izložba "Genocid u srcu Evrope" Tarika Samaraha. Izložba ima zadatak da građanima Ženeve i cijele Švicarske ispriča potpunu i istinitu priču o genocidu u Srebrenici. Na fotografiji Ćamil Duraković (Fatih Erel - Anadolu Ajansı) ARHIVSKA FOTOGRAFIJA (Fatih Erel - Anadolu Ajansı)

Poziv Ćamila Durakovića građanima Srebrenice

Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica, oglasio se nakon posljednjih dešavanja u Srebrenici. Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Bijeljina – Jedinica za podršku i policijski službenici Policijske stanice Srebrenica, nalaze se u zgradi Opštine Srebrenica gdje isti obezbjeđuju izborni materijal, a sve u cilju održavanja povoljnog stanja.

“Pozivam građane Srebrenice, one u Srebrenici i van nje, da ne podliježu insceniranom kreiranju panike u našem gradu i da ostanu mirni i dostojanstveni, bez straha…”, kazao je Duraković.

Općinska izborna komisija (OIK) Srebrenica danas je obustavila svoj rad zbog pritiska na članove Komisije zbog čega ne može adekvatno obavljati svoj posao, izjavio je predsjednik OIK-a Srebrenica Nermin Alivuković.

Navodi da je Općinska izborna komisija sinoć u 21 sat održala hitnu sjednicu na kojoj su prisutvovali svi članovi, a telefonskim putem je bila uključena članica Ljiljana Stevanović koja je odsutna.

“Okolnosti za sazivanje te hitne sjednice jesu da su jučer pripadnici za podršku CJB Bijeljina došli u prostorije Općine Srbrenica da čuvaju izborni materijal pod izgovorom da je određena količina izbornog materijala iznošena iz skupštinske sale gdje je smješten. Ono što je iznošeno iz skupštinske sale jesu vreće s glasovima s nepotvrđenih mjesta i glasovi iz odsustva i to je izuzeto od Centralne izborne komisije. Ništa drugo nije izuzeto”, kazao je Alivuković.

Navodi da su ga zbog ovih okolnosti, kao predsjednika OIK-a Srebrenica, jučer saslušali službenici policijske stanice Srebrenica, a oko 20 sati i 30 minuta jedan član Komisije je dobio informaciju da su pronađene određene vreće, a sumnja se da sadrže izborni materijal.

“Mi smo održali sjednicu i jednoglasno odlučili da je ovo direktan pritisak na rad Općinske izborne komisije, nama se onemoguća neovisan rad, s obzirom na to da je CIK juče donio zaključak po kojem se OIK-u Srebrenica dozvoljava otvaranje vreća i objedinjavanje rezultata koji još nisu objavljeni u preliminarnim rezulatima. Mi pod ovakvim uslovima i pritiskom nismo u mogućnosti da izvršimo otvaranje tih vreća i objedinjavanje rezultata te smo zatražili od CIK-a da u skladu sa svojim ovlaštenjima pomogne OIK-u Srebrenica da se prevaziđe ova situacija. U suprotnom, tražit ćemo od CIK-a da nas razriješi dužnosti”, potcrtao je Alivuković.

Poručio je da OIK Srebrenica neće ništa dalje raditi dok ne dobije odgovor od CIK-a.

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović kazao je “da se od jučer čudne stvari dešavaju i da je Opštinska izborna komisija pod pritiskom”.

“Ovakva situacija nije uobičajena, nije nomalna i nije u skladu sa Izbornim zakonom BiH. Mislim da je u ovim trenucima Opštinska izborna komisija pod velikim pritiskom i smatram da bi javnost, u najmanju ruku, trebala da se uključi da vidimo o čemu se radi. Mi još uvijek nemamo službenih informacija o tim detaljima i ja sam u svoje ime izašao da vas obavijestim. Mi trenutno imamo sjednicu Kolegija. Nisam ovlašten iz CIK-a da dajem bilo kakva službena saopćenja, ali želim kao pojedinac da obavijestim javnost o ovim događajima”, kazao je Arnautović.

“Situacija u Srebrenici je najnormalnija, a pompa se diže u medijima. Mi svi zajedno trebamo živjeti i poslije izbora. Bio sam u školi gdje je također sve uredu”, kazao je za N1 Mladen Grujičić, kandidat za načelnika Općine Srebrenica.

Kandidat koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladen Grujičić osvojio je do sada 3.957 glasova, Duraković ima 1.645 glas do sada.

Utrka za načelnika Srebrenice, ali i sam sastav SO Srebrenica bit će neizvjesna do kraja.

Općinski odbor SDA Srebrenica najoštrije osuđuje miješanje MUP-a RS u izborni proces u Srebrenici. Smatramo neprihvatljivim da pripadnici specijalne policije čuvaju izborni materijal i na taj način onemogućavaju rad Općinske izborne komisije. Zabrinjava nas korištenje u odnosu na Srebrenicu nekih neuobičajenih i neviđenih u drugim općinama procedura.

OO SDA Srebrenica poziva građane da mirno čekaju rezultate izbora

“MUP RS, uprkos sopstvenim izjavama, ne doprinosi smanjivanju tenzija već isključivo njihovom podizanju. Nisu istinite tvrdnje CJB Bijelina da ‘za vrijeme izbora i nakon njih nije zabilježen nijedan incident, niti narušavanje javnog reda i mira'”, stoji u saopćenju OO SDA Srebrenica.

“Tokom noći je u Srebrenici, na primjer, oštećen jedan ugostiteljski objekat. Pozivamo nadležne organe da se pozabave ovim slučajem, a za glasački materijal niko ne mora da strahuje jer se on nalazi u rukama odgovornih i savjesnih članova OIK-a”, naveli su te pozvali građane Srebrenice da mirno i dostojanstveno čekaju konačne rezultate izbora.

“Tenzije ne trebaju nijednom Srebreničanu, bez obzira na vjeru i naciju”, piše u saopćenju.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*