Arnautović: Specijalna policija RS-a drži pod kontrolom izborni materijal u Srebrenici

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović obratio se novinarima u Sarajevu i rekao kako želi obavijestiti javnost da je specijalna policija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ušla u Srebrenicu i da drži pod kontrolom izborni materijal i izborni proces u tom gradu.

Anautović je upozorio da je taj slučaj, ukoliko bude i službeno potvrđen, drastično kršenje izbornih pravila.

Arnautović je istaknuo da ga Centralna izborna komisija nije ovlastila da daje službena saopćenja, te da u ovom slučaju on istupa kao pojedinac.

“U vezi sa tim izbornim materijalnom se od jučer nešto čudno dešava. Nemam detaljnije informacije u vezi sa tim, ali ovakva situacija nije uobičajena niti u skladu sa Izbornim zakonom. Mislim da je Opštinska izborna komisija u ovom trenutku pod velikim pritiskom i smatram da bi javnost u najmanju ruku trebalo da se uključi kako bi se utvrdilo o čemu se radi”, rekao je Arnautović.

Zasad se ne zna ko je dao naredbu za policijsku akciju i šta je njen cilj.

Istovremeno, u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da bude održan sastanak članova Centralne izborne komisije s članovima Općinske izborne komisije iz Stoca.

Sastanak je zakazan kako bi se rasvijetlili incidenti koji su se dogodili u Stocu tokom održavanja Lokalnih izbora, a nakon kojih su zatvorena sva birališta u tom gradu.

CJB Bijeljina: Policija “čuva” izborni materijal

Iz CJB Bijeljina demantovali su Arnautovićeve navode. Glasnogovornica CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović izjavila je Feni da se policijski službenici Jedinice za podršku CJB Bijeljina i Policijske stanice Srebrenica nalaze u zgradi općine Srebrenica kako bi “osiguravali izborni materijal”.

Negirala je tvrdnje da je u Srebrenici prisutna Jednica specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, već Jednica za podršku CJB Bijeljina, te da ne drže pod kontrolom izborni materijal, nego osiguravaju javni red i mir.

Simojlović kaže je da se policija ni na koji način ne miješa u izborni proces, već osigurava da ne dođe do incidenata, odnosno kršenja javnog reda i mira.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*