Jaganjac: Izbori u Stocu najvjerovatnije će biti ponovljeni

Avdo Jaganjac, član Općinske izborne komisije u Stocu nakon sastanka u prostorijama Centralne izborne komisije BiH (CIK) u Sarajevu poručio je da će izbori u ovoj općini najvjerovatnije biti ponovljeni jer je to jedino preostalo, javlja Anadolu Agency (AA).

Izbori su u Stocu su prekinuti zbog niza incidenata.

“Data je mogućnost svim članovima Općinske izborne komisije da se izjasne na kompletnu situaciju u Stocu, da se izjasne o svim nepravilnostima koje su se dešavale na terenu, da iznesu potpuno slobodno i demokratski svoje viđenje svega onoga što se dešavalo na terenu”, pojasnio je Jaganjac.

Prema njegovim riječima, dobili su obećanje CIK-a da će učiniti sve, u okviru svojih nadležnosti, da im obezbijede normalno funkcionisanje na terenu.

“Isto tako da će nam obezbijediti svu logističku podršku i stručnu te da će angažovati na pojedinim biračkim mjestima možda i na svim prisustvo članova CIK-a. Ukazao sam da se Općinskoj izbornoj komisiji Stolac moraju stvoriti politički uslovi da se Izborni zakon BiH provede kako treba. Imali smo priliku da iznesemo svoje mišljnjenje, ljudi iz CIK-a su nam dali određena upustva i postavili pitanje da li želimo da budemo dio procesa koji će se najvjerovatnije obnoviti”, istakao je Jaganjac.

Naglasio je da je on izrazio spremnost da nastavi sa ovim poslom do kraja pod uslovom da se obezbijede demokratski uslovi djelovanja biračkih odbora, da se izvrši najosnovniji identifikacijski dio birača.

“Znam da je to razlog stvaranja sumnje u regularnost izbora”, kazao je Jaganjac.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome ukoliko dođe do ponavljanja izbora u Stocu kada bi to moglo biti podsjetio je na zakon koji kaže da se izbori moraju ponoviti u roku od 14 dana.

“Već je danas zatražena naša saglasnost da li želimo da budemo u komisiji koja će nastaviti u istom sastavu, međutim, zbog svega što se desilo vjerovatno ću sutra ja, pismenim putem, obavijestiti CIK u vezi sa ovom problematikom”, istakao je Jaganjac.

Kako je kazao, članovi izborne komisije se do sutra trebaju pismenim putem izjasniti o ponavljanju izbora u Stocu.

Jaganjac je podsjetio da je on u toku izbornog procesa nekoliko puta stavio prigovor na pojedina rješenja jer je smatrao da su nelegalna.

Dodao je da je on na današnjem sastanku iznio stav da je za ponavljanje izbora u Stocu jer je to jedino što je preostalo.

Predsjednik Opštinskog odbora Ivan Perić nakon sastanka nije želio davati izjave.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*