Na meču Belgija – BiH: Pirotehnika u Briselu strogo kažnjiva

Brisel se još nije oporavio od kobnih martovskih terorističkih napada. Mnogi stanovnici glavnog grada i danas strahuju da bi se napadi mogli ponoviti. Policija i vojska sa borbenim vozilima i naoružani dugim cijevima patroliraju evropskom i prijestolnicom NATO saveza, koju tokom cijelog dana nadlijeću i vojni i policijski helikopteri.

Vanredno stanje ne vlada više Belgijom, ali situacija je daleko od uobičajene. Atmosfera na ulicama nije ležerna kao prošle godine, kada je u septembru u kvalifikacijama za EURO 2016 fudbalska reprezentacija gostovala u Belgiji.

– Na ulicama i policijski inspektori u civilu –

Ovaj put, uoči meča kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Rusija 2018 koji će fudbaleri Belgije i BiH igrati u petak, na ulicama Brisela važe “neka druga pravila”. Primjetan je i veliki broj inspektora i policajaca u civilu koji se brinu za sigurnost građana i imaju nultu toleranciju za bilo kakve izgrednike.

Među nekim od sigurnosnih pravila koje je uvela Vlada Belgije posljednjih mjeseci je i da se na sve javne, tako i sportske manifestacije ne može dolaziti sa torbama i ruksacima. Eventualna upotreba pirotehnike koja bi mogla izazvati dodatni strah i paniku među građanima Brisela najstrožije se kažnjava.

– Velike kontrole na ulazima –

Radi kompleksne sigurnosne situacije i Nogometni/Fudbalski savez BiH (N/FS BiH) u saradnji i prema sporazumu sa belgijskim kolegama angažovao je dodatno osiguranje za bh. navijače. Za sigurnost Bosanaca i Hercegovaca u Briselu u petak brinut će se i policijski službenici iz bh. policijskih agencija, kao i zaštitari koji će raditi u koordinaciji sa Belgijancima.

“Nogometni savez BiH i Komisija za sigurnost angažovala je dovoljan broj zaštitara i određen broj policijskih službenika na dan odigravanja utakmice oko stadiona i na ulazima u sektoru sa našim navijačima”, istakao je u razgovoru sa reporterom Anadolu Agency (AA) u Briselu Željko Pušić, predsjednik Komiteta za prijem stadiona i sigurnost N/FS BiH.

Zamolio je navijače BiH da se pridržavaju svih uputa na kojima zbog složene situacije u Briselu insistiraju belgijske sigurnosne službe.

“Na ulazima će biti velika kontrola i neće se smjeti unositi transparenti uvredljivog sadržaja, megafoni i pirotehnika, te sve ostalo što je i uobičajeno zabranjeno. Ovaj put na stadion niko neće moći ući sa torbama, tzv. ruksacima. Oduzimat će se na ulazima”, rekao je Pušić.

– Navijače na “pogrešnom mjestu” izbacit će sa stadiona –

Posebne probleme u petak mogli bi imati oni koji koji eventualno namjeravaju upotrebljavati pirotehniku.

“Kao što svi znamo situacija u državi Belgiji je visokog rizika. Pirotehnika u gradu, oko i na stadionu rigorozno će biti kažnjena od policije, zato molim naše navijače da je ovaj put ne upotrebljavaju”, kazao je Pušić.

Na utakmici Belgija – BiH u sektoru za gostujuće navijače na stadionu “King Baudouin” bit će 3.800 navijača, ali se očekuje da bi se mnogi mogli “prošvercati” i na mjestima predviđenim za Belgijance. Iz FS Belgije upozoravali su proteklih dana bh. iseljenike da ne kupuju ulaznice koje nisu predviđene za navijače BiH. Decidno ističu da će svakog od navijača sa obilježjem BiH, a koji ne bude u bh. sektoru, izbaciti sa stadiona, odnosno neće mu dozvoliti ulazak.

Utakmica drugog kola grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Rusija 2018 Belgija – BiH igra se u petak, 7. oktobra, sa početkom u 20:45 sati.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*