Hiljade Kolumbijaca marširalo za očuvanje mirovnog sporazuma

Hiljade Kolumbijaca marširalo je u srijedu naveče ulicama Bogote zahtijevajući od političkih struktura Kolumbije i ljevičarskih Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) da ne odustanu od mirovnog sporazuma koji je odbijen na referendumu održanom u nedjelju, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Marš za mir” su preko društvenih mreža organizovale grupe studenata i društvenih pokreta. Više stotina njih je tiho marširalo, dok su neki nosili slike svojih najdražih koji su stradali tokom 52-godišnjeg sukoba između vladinih snaga i militanata FARC-a.

“Mir se ne može odlagati zauvijek. Vrijeme je da svako shvati da ne možemo ponavljati iste greške kao u protekle 52 godine”, kazao je 37-godišnji sociolog Carlos Charry.

Protesti su organizovani nakon što je kolumbijski predsjednik Manuel Santos započeo pregovore sa opozicijom u pokušaju da spasi dogovor o primirju sa FARC-om.

Santos je u utorak rekao da primirje između vlade i Revolucionarnih snaga Kolumbije (FARC) koje je dogovoreno 25. augusta završava 31. oktobra.

Iako su lideri FARC-a istakli da nemaju namjeru vratiti se na bojno polje te su ohrabrivali Kolumbijce da daju svoj glas podrške miru, nije poznato da li su spremni ponovo otvoriti pregovore.

Komandant FARC-ovih snaga Rodrigo Londono kazao je da rezultati referenduma “svakako nemaju pravni učinak”, navodeći činjenicu da je konačni sporazum već potpisan i da je priznat kao poseban humanitarni ugovor u skladu sa Ženevskom konvencijom.

Pobunjenički pokret FARC se nalazi na listi terorističkih organizacija u SAD-u i Evropskoj uniji, a riječ je o militantnom pokretu koji je u jeku snage imao više od 17.000 naoružanih boraca, a trenutno broji oko 7.000 militanata.

U protekle 52 godine sukoba između vladinih snaga i militanata FARC-a u Kolumbiji je poginulo više od 220.000 ljudi, a raseljeno je više od šest miliona stanovnika.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*