Cirih: Crveni krst apeluje za hitnu pomoć Haićanima

Crveni Krst je objavio danas apel za hitno sakupljanje pomoći za 50.000 stanovnika Haitija poslije prolaska najjačeg uragana na Karibima od 2007. godine, u kojem je poginulo najmanje 339 osoba. Potrebno 7 miliona dolara.
Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca /IFRC/ zatražila je da se sakupi sedam miliona dolara radi upućivanja medicinske pomoći, šatora, vode za piće i sanitarnih sredstava u narednih godinu dana na jugozapadu Haitija.

“Ekstremno smo zabrinuti za bezbjednost, zdravlje i stanje žena, muškaraca i djece koji su pogođeni uraganom, naročito u zabačenim gradovima i selima”, saopštila je šef IFRC-a za karipsko područje Ines Bril.

Prema posljednji podacima, u udaru uragana “Metju” u Haitiju poginulo je najmanje 339 ljudi, a hiljade su raseljene jer su im kuće potpuno porušene.

Crveni krst procjenjuje da je pogođeno više od milion Haićana i da je neki vid humanitarne pomoći potreban stotinama hiljada ljudi.

Brilova je rekla da su timovi Crvenog krsta sa lica mjesta izvijestili da je grad Žeremi pretrpio ogromno razaranje i da medicinska služba i snabdijevanje strujom ne funkcionišu, dok su komunikacije otežane.

Crveni krst je zbog ove oluje, koja se kreće na sjever, mobilisao svoje timove u Jamajci, Dominikanskoj Republici, Kubi, Bahamima i SAD.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*