Mladić iz Tuzle povrijeđen u Maršu mira

Oko 5.000 učesnika tradicionalnog Marša mira “Nezuk – Potočari” jutros su nastavili pohod kojim se odaje počast žrtvama genocida te podsjeća na stravične zločine u julu 1995. godine.

– Iako je počela kiša, želja i volja ovih ljudi je prevelika da bi bilo ko odustao. Sve protiče prema planu i nemamo nikakvih problema – kazao je za Agenciju FENA potpredsjednik Pododbora za organizaciju “Marša mira” Muhizin Omerović.

Dodao je da su jučer imali jednu hitnu medicinsku intervenciju, odnosno da se mladić iz Tuzle okliznuo i slomio ruku te da je zbrinut na adekvatan način.

Učesnici će večeras prenoćiti u mjestu Mravinjci u šatorima koje su osigurale Oružane snage BiH. Omerović je kazao da je jedna turska nevladina organizacija osigurala 2.000 iftara za učesnike koji će biti podijeljeni večeras u Mravinjcima.

– Organizatori su osigurali cisterne s vodom na svim punktovima, a lokalno stanovništvo dočekuje učesnike i dijeli kafe i osvježenje – istakao je Omerović i podsjetio da je prošle godine učestvovalo oko 4.400 ljudi.

Učesnici su krenuli iz Mjesne zajednice Sapna, a planirano je da za tri dana pređu oko 100 kilometara te 10. jula stignu u Potočare. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara. Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršrute.

U Memorijalnom centru u Potočarima prije 11 godina klanjana je prva dženaza i obavljen ukop 600 identifikovanih žrtava genocida iz 1995. godine.

Za proteklih 11 godina u ovom memorijalu ukopano je 6.066 identifikovanih posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana.

Ovog 11. jula u Potočarima će biti ukopana 161 žrtva genocida.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*