“Matthew” izgubio status uragana

Jedan od najsnažnijih uragana koji su pogodili SAD “Matthew”, odnio je najmanje 14 života u toj zemlji, ali je rano jutros oslabio na nivo posttrospkog ciklona i krenuo da se pomjera ka moru.

Guverner Sjeverne Karoline Pet Makkrori upozorio je danas da “oluja još nije gotova” za tu saveznu američku državu navodeći da je najmanje sedam osoba stradalo u Sjevernoj Karolini. Sjeverna Karolina se suočava sa “ogromnim razaranjima” u periodu nakon oluje, rekao je on i pozvao vladu SAD da im pomogne.

AP ističe da su četiri osobe stradale u Floridi, a tri u Georgiji. “Matthew”” je krenuo da se pomjera ka moru nakon što je donio više od 30 centimetara kiše po metru kvadratnom u Sjevernoj Karolini, gdje je izazvao poplave i “zarobio” građane u automobilima i do 160 kilometara u unutrašnjosti.

Više desetina građana, uključujući jednu ženu i dijete, spaseno je iz svojih automobila nakon što su nagle poplave, opasne po život, iznenadile brojne građane Sjeverne Karoline. Centar oluje se u osam časova jutros po lokalnom vremenu preselio na oko 95 kilometara jugoistočno od obale Sjeverne Karoline, krećući se ka moru.

Vjetrovi su, međutim, i dalje imali jačinu uragana od 120 kilometara na sat. Meteorolozi predviđaju da bi u Sjevernoj Karolini i Virdžiniji moglo da padne još kise i upozoravaju na opasnost od poplava opasnih po život u ponedeljak uvečer.

(Vijesti.ba / NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*