Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH je danas u Sarajevu organizovala prvu u nizu konferencija o Upitniku Evropske komisije koja je okupila oko 250 predstavnika institucija BiH koji su imali priliku da čuju najvažnije informacije o predstojećem zadatku u procesu integrisanja - pripremi odgovora na upitnik ( Direkcija za Evropske integracije Vijeca ministara BiH - Anadolu Agency )

BiH se priprema za Upitnik Evropske komisije: Konferencija okupila 250 predstavnika institucija BiH

Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH je danas u Sarajevu organizovala prvu u nizu konferencija o Upitniku Evropske komisije koja je okupila oko 250 predstavnika institucija BiH koji su imali priliku da čuju najvažnije informacije o predstojećem zadatku u procesu integrisanja – pripremi odgovora na upitnik, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnici Direkcije su podsjetili na materijale i alate kreirane u sklopu metodoloških priprema koje je Direkcija obavila da bi institucije odgovaranje na upitnik što uspješnije savladale.

“Sprecifičnosti ovog posla biće veliki broj pitanja, mnogo učesnika u pripremi odgovora i kratki rokovi, ali institucije u BiH nisu bez iskustva u realizaciji ovakvih zadataka”, kazala je Darija Ramljak, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije.
O važnosti pružanja kvalitetnih odgovora na pitanja iz upitnika, učesnicima je govorio i Jan Snaidauf, šef političkog i ekonomskog odjela Delegacije EU u BiH, a iskustva Srbije u ovom poslu prenio je Vladimir Međak, pravni savjetnik pregovaračkog tima Vlade Srbije. Upitnik je najbitniji, ali ne i jedini izvor informacija kojim će se Evropska komisija služiti u pripremi mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a odgovaranje na upitnik će biti prilika da BiH pokaže kapacitete ne samo za ovaj, već i naredne zadatke u procesu.

Konferencije o upitniku Direkcija će tokom ovog mjeseca organizovati i u Mostaru, Banjaluci i Brčkom.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU kojeg Evropska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju sa EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće.

Upitnik sadrži detaljnu listu pitanja koja svojom strukturom prati strukturu kriterija za članstvo u EU, a cilj je da se kroz odgovore napravi sveobuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU, te ocijeni njegova kompatibilnost sa sistemom i vrijednostima koje egzistiraju u EU i državama članicama EU. Evropska komisija dostavlja upitnik nakon što država koja želi pristupiti EU podnose zahtjev za članstvo u EU Vijeću EU, te pošto Vijeće EU pozove Evropsku komisiju da pripremi mišljenje o zahtjevu za članstvo.

Nalazi do kojih Evropska komisija dođe prilikom analize odgovora na pitanja iz upitnika bit će sadržani u mišljenju o zahtjevu za članstvo čiji je ključni sadržaj preporuka Evropske komisije Vijeću EU o dodjeljivanju statusa kandidata državi koja je podnijela zahtjev za članstvo te otvaranju pregovora, na čemu će i Vijeće EU temeljiti svoju odluku.

Broj pitanja u upitniku različit je od države do države te je u slučaju Hrvatske upitnik sadržavao 4.560, Makedonije 4.666, Albanije 2.280, Crne Gore 2.178, te Srbije 2.483 pitanja. Evropska komisija prilikom dostavljanja Upitnika utvrđuje rok u kojem se odgovori na pitanja trebaju dostaviti, što je obično dva do četiri mjeseca. Za Hrvatsku je taj rok bio tri mjeseca, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru četiri mjeseca, te Srbiju dva mjeseca.

Nakon što analizira odgovore, Evropska komisija može dostaviti dodatna pitanja u svrhu pojašnjenja dostavljenih odgovora ili dobijanja informacija o novim spoznajama. Broj dodatnih pitanja zavisi od sadržaja odgovora na prvobitno dostavljena pitanja, nivou detalja koji su bili sadržani u odgovorima, obimu nedostajućih informacija i sl. Sve države navedene iznad dobile su dodatna pitanja. Dodatna pitanja bila su za Srbiju i Makedoniju.

Uz odgovore na pitanja potrebno je dostaviti i prevode na engleski jezik važećih propisa u različitim oblastima, što ukazuje na važnost upitnika i njegovu analitičku dimenziju.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*