Advokati ne žele da brane Abdeslama, napadača iz Pariza

Advokati Salaha Abdeslama, glavnog osumnjičenog za terorističke napade koji su prošle godine izvedeni u Parizu, izjavili su kako ga više neće braniti te će on koristiti svoje pravo na šutnju, izjavio je za BFM TV jedan od njegovih advokata, Frank Berton.

Advokati su rekli da više neće zastupati jedinog preživjelog iz grupe terorista, koji su 13. novembra prošle godine u Parizu ubili 130 i ranili 350 ljudi.

Salah Abdeslam, koji je u samici u blizini Pariza od kada je uhapšen početkom godine, ne želi da govori, niti hoće pravne zastupnike, saopćili su njegovi advokati.

“Uvjereni smo i on nam je sam rekao da neće govoriti i iskoristit će svoje pravo da se brani šutnjom. Šta možemo da uradimo? Ja sam odmah na početku rekao, ako moj klijent insistira na šutnji, ja ga ne mogu braniti”, rekao je Berton.

On je dodao da je Abdeslam “doveden do ludila” konstantnim video-nadzorom u zatvoru.

Salah Abdeslam, jedini preživjeli napadač u seriji smrtonosnih napada u Parizu, uhapšen je u Briselu u martu. Odgovornost za napade preuzela je teroristička organizacija “Islamska država”. Njegov brat, također, se raznio u jednom od napada izvedenih istog dana.

Smatra se da je Salah Abdeslam odigrao ključnu ulogu u planiranju napada u Parizu. Francuske vlasti se nadaju da on može pružiti informacije o strategijama i mreži terorističke organizacije “Islamska država”, te identificirati ostale koji možda imaju veze sa napadima 13. novembra.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*