Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv Gorana Salihovića

Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Gorana Salihovića, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a nakon dostavljene prijave Državne agencije za istrage i zaštitu –SIPA-e.

U istrazi će se prikupljati dokazi i utvrđivati okolnosti u vezi sa sumnjom u počinjenje kaznenih djela,
koja su između ostalog i predmet disciplinskog postupka pri VSTV BiH, navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Salihovića je VSTV suspendovao28. septembra ove godine po zahtjevu Ureda diciplinskog tužioca.

Odluka VSTV-a je posljedica istrage protiv Salihovića, koju je pokrenuo disciplinski tužilacj, zbog sumnji da je zloupotrijebio položaj. Između ostalog ispituju se i navodi da je glavni tužitelj posredstvom drugih osoba zatvorio više istraga protiv predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić iznio je optužbe na račun Gorana Salihovića da je odgovoran za curenje informacija o određenim predmetima koji se vode u državnom Tužiteljstvu, a prije svega u slučaju kupovine vile na Dedinju Milorada Dodika, kao i u predmetima Bobar i Pavlović banke. Salihović se suočava i sa optužbama da je svojim nečinjenjem doprinio održavanju neustavnog referenduma u Republici Srpskoj.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a BiH, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

Salihović je navode disciplinskog tužioca odbacio kao netačne.

Goran Salihović na funkciji je glavnog tužitelja BiH od 12. decembra 2012. godine. Na toj poziciji je zamijenio Milorada Barašina koji je smijenjen zbog sumnje da je naštetio ugledu Tužilaštva  BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*