Sefić će u Srbiji danas biti saslušan, BiH će tražiti postupak skraćenog izručenja

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić za Klix.ba je potvrdio da je NCB Interpol Sarajevo postupio po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu te raspisao međunarodnu potjernicu za Sanjinom Sefićem, koji je u međuvremenu uhapšen u Srbiji.
“Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, NCB Interpol Sarajevo, postupajući u skladu sa naredbom Kantonalnog suda u Sarajevu, raspisao je međunarodnu potjernicu za Sanjinom Sefićem u cilju lišenja slobode i njegovog izručenja nadležnim pravosudnim organima u BiH”, kazao je Vilić za Klix.ba.

Potvrdio je da su policijske strukture u BiH sinoć obaviještene od MUP-a Srbije da je Sefić uhapšen.

“Naime zemlja članica Interpola koja traženo lice liši slobode u obavezi je da kontaktira NCB Interpol Sarajevo s ciljem obavještavanja nadležnih pravosudnih organa i dostavljanja odgovarajuće ekstradicione dokumentacije. U toku dana Sefića će saslušati istražni sudija, a nakon toga ide postupak ekstradicije u BiH”, objašnjava Vilić za Klix.ba.

Ekstradicijski pritvor može trajati minimalno 18, a najduže 40 dana. Ukoliko se uhapšeni na saslušanju izjasni da pristaje na skraćeni postupak onda postupak traje mnogo kraće, što će biti poznato danas, nakon saslušanja.

Vilić je pohvalio saradnju s kolegama iz Srbije, koja traje od jučer, a bit će nastavljena i danas. Cijeli postupak izručenja Sanjina Sefića BiH ide preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Podsjećamo, BiH i Srbija 2013. godine potpisale su sporazum o međusobnoj saradnji i izručivanju osoba koje su osumnjičene ili osuđene za krivična djela organiziranog kriminala, korupcije, pranja novca i drugih krivičnih djela, izuzev optuženih i osuđenih za ratne zločine.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*