Podrška marihuani kao lijeku: Stav parlamentaraca različit

Nakon što je ekspertna radna grupa, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, dala zeleno svjetlo za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, stav parlamentaraca o ovoj temi je različit i dok to neki podržavaju, drugi su “na prvu” skeptični. Istovremeno, stav medicinske struke podržaće ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji ističe da se eventualne izmjene zakona mogu brzo završiti jer je to samo tehnička stvar.
“Glavnu riječ treba da kaže medicinska struka. Ako oni kažu da je legalizacija kanabisa u interesu medicine i da će riješiti određene probleme u okviru medicine, onda sam saglasan da to podržim”, dodao je Mektić. Momčilo Novaković (NDP), poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, ističe da ljudi svašta koriste kako bi im bilo bolje. “Nemam ništa protiv legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

Podržaću takav prijedlog ako dođe u Predstavnički dom BiH”, rekao je Novaković. Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a i član Stručnog vijeća Agencije za lijekove BiH, ističe da treba provjeriti kakva su iskustva zemalja koje su u medicinske svrhe legalizovale kanabis.

“Naravno, neophodan je stav Komisije Agencije za lijekove BiH, kao i farmaceutskih stručnjaka, farmakologa. Treba uraditi detaljnu ekspertizu, sve  provjeriti kako ne bi bilo nikakvih zloupotreba”, rekao je Prodanović, dodavši da nije protiv toga. Amir Fazlić, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da bi ovo vjerovatno izazvalo dosta polemike u parlamentu jer je ipak u pitanju legalizacija droge, te da bi morali čuti obrazloženje koje su to medicinske svrhe i drugo. “Dok to sve ne vidim, ne mogu dati svoje mišljenje. Na prvu mislim da to ne bi bilo dobro zbog mogućih zloupotreba. Mi smo specifično područje.

U Evropi je to uzelo maha”, dodao je Fazlić. Nikola Lovrinović, šef Kluba poslanika HDZ BiH, rekao je da nije o ovome razmišljao mada je čitao da postoji inicijativa za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, te da bi trebalo prvo vidjeti pod kojim uslovima bi se kanabis legalizovao. “Kad vidim tekst, onda ću se moći očitovati”, rekao je i Lovrinović. Inače, Zdenka Gojković, član eksperte radne grupe i načelnik Odjela za onkologiju Univerzitetsko-kliničkog centra RS, istakla je da su sada na potezu ministarstva jer treba da ide niz izmjena zakona i napomenula da je u velikom broju zemalja prihvaćena upotreba kanabisa u medicinske svrhe. Izjave iz Ministarstva civilnih poslova BiH nismo uspjeli dobiti.

Kada je u pitanju sama upotreba kanabisa u medicinske svrhe, Gojkovićeva je istakla da se on može koristiti nakon što se iscrpe sve zvanične mogućnosti, i to kod kancerskog bola, kod mučnina i povraćanja prilikom hemioterapije, a kod anoreksije kanabis može otvoriti apetit. Stručnjaci ukazuju da medicinski kanabis pomaže i pacijentima s multiplom sklerozom, kod spasticiteta, kod AIDS-a može olakšati liječenje i povećati apetit, te pomaže kod jedne rijetke dječje bolesti pod imenom Dravetov sindrom, gdje može smanjiti učestalost epileptičkih napada.

 

(Vijesti.ba / NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*