Sanjin Sefić u ekstradicionom pritvoru u Višem sudu u Novom Sadu

Sanjinu Sefiću  određen je ekstradicijski pritvor, saslušao ga je  istražni sudija,  i može biti izručen BiH  po skraćenoj proceduri, ako se tako izjasni,  kaže ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.Ministarstvo pravde BiH  dobilo dokumentaciju Kantonalnog suda u Sarajevu,i uskoro će poslati zahtjev za izručenje Ministarstvu pravde Srbije.
Kako je za BHRT potvrđeno, Kantonalni sud u Sarajevu poslao je svupotrebnu dokumentaciju o “slučaju Sefić” Ministarstvu pravde BiH.

Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravde BiH  rekla je da će ovo ministarstvo u toku poslijepodneva poslati zahtjev  Ministarstvu pravde Srbije za ekstradiciju.

Ministarstvo pravde BiH tražilo je od Kantonalnog suda u Sarajevu svu potrebnu dokumentaciju vezanu za slučaj “Sefić”.U toku je prikupljanje te dokumentacije, koja bi u toku dana trebala biti proslijeđena Ministarstvu pravde BiH, potvrđeno je za BHRT u Kantonalnom sudu.

“Kada dobijemo potrebnu dokumentaciju, i zvanično ćemo Ministarstvu pravde Srbije, uputiti zahtjev za izručenje Sanjina Sefića, potvrdila je za BHRT Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravde BiH.

Mektić: Sefiću određen ekstradicioni pritvor
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za BHRT da je Sanjinu Sefiću određen ekstradicioni pritvor.

” Sefić može biti izručen po  skraćenoj proceduri, pod uslovom da  pristane na izručenje BiH, ili da bude izručen po postupku     redovne  ekstradicije koja podrazumijeva više dokumentacije i dokaza koje treba dostaviti vlastima Republike Srbije , koji  potkrepljuju de on počinio  krivično djelo”,  rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

 Kojić: Sefić je uhapšen u Novom Sadu i nalazi se u pritvoru u Višem sudu
– Sanjin Sefić nakon što je sinoć u 23 sata uhapšen u Novom Sadu, u Srbiji, saslušan je na okolnosti i nalazi se u ekstradicionom pritvoru u Višem sudu u Novom Sadu, potvrdio je Miroslav Kojić, savjetnik u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beogradu.

”Državljanin BiH Sanjin Sefić uhapšen je u Novom Sadu u 23 sata sinoć. Bio je lociran u Novom Pazaru, a praćen do Novog Sada. Dobili smo od nadležnog suda u Novom Sadu da se nalazi u ekstradicionom pritvoru. Radi se o Višem sudu u Novom Sadu. Njemu je sinoć nakon 23 sata, kada je uhapšen, određen ekstradicioni pritvor koji može trajati do dva mjeseca. Viši sud u Novom Sadu nas je obavijestio da lice saslušano na okolnosti u skladu sa međunarodnim aktima, te da mu je nakon toga određen pritvor”, rekao je Kojić.

Navodi kako je Ambasada BiH u Srbiji odmah aktom obavijestila nadležne u Ministarstvu vanjskih poslova BiH o lišavanju slobode Sanjina Sefića.

“Sada čekamo odgovor nadležnost Ministrstva sigurnosti vezano za ekstradiciju. Uglavnom, od sinoć je u pritvoru i nama je to javljeno i mislim da će to ići svojim tokom”, rekao je Kojić.

Ministarstvo pravde BiH čeka dokumentaciju
Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine još nije poslalo zahtjev za izručenje Sanjina Sefića koji je sinoć uhapšen u Srbiji jer od Interpola još nisu dobili zvanično obavještenje o hapšenju, kazala je Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravde BiH.

Naglasila je da ipak konačnu odluku o izručenju Sefića donosi Ministarstvo pravde Srbije.

“Odmah po dobijanju zvaničnog obavještenja, Ministarstvo pravde BiH će od organa koji potražuju navedeno lice tražiti da pripreme neophodnu dokumentaciju. Na nadležnom tužilaštvu je da kompletira dokumentaciju putem Ministarstva pravde BiH podnese molbu za izručenje”, pojasnila je Bakić.

Prema njenim riječima konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde Republike Srbije. Same rokove, istakla je Bakić, također određuje država koja izručuje potraživano lice.

“Pošto je bitna stvar očekujemo da će to jako brzo ići. Putem Interpola treba da dobijemo zvanično obavještenje i onda ćemo zatražiti dokumentaciju od nadležnog suda. Kada su ovakve stvari u pitanju, ne bi trebalo da ide predugo. Očekujemo u narednim satima”, poručila je Bakić.

Tužilaštvo KS obaviješteno o hapšenju
Tužilaštvo Kantona Sarajevo jutros je službeno obaviješteno od Interpola Sarajevo da je osumnjičeni Sanjin Sefić sinoć uhapšen, potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva KS-a Azra Bavčić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović sinoć je saopćio da se Sanjin Sefić nalazi u rukama policije Srbije i da će biti procesuiran u skladu s međunarodnim propisima koji uređuju oblast ekstradicije.

Sanjin Sefić se sumnjiči da je prije dva dana u   ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu , vozeći velikom brzinom automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu protiv Sefića, osumnjičenog za teško krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom i neukazivanje pomoći povrijeđenom licu nakon saobraćajne nesreće.

Prema informacijama sarajevske policije, Sefić je višestruki povratnik u činjenju prekršaja iz oblasti saobraćaja i javnog reda i mira

Azra Bavčić je naglasila da sada slijedi ekstradicijski postupak, odnosno izručenje Sefića pravosudnim organima u BiH.

Vilić: Nakon saslušanja, slijedi ekstradicijski postupak
A kakav je ekstradicijski postupak, objašnjava direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

” U toku dana Sefića će saslušati istražni sudija, a nakon toga slijedi postupak ekstradicije u BiH”, kaže Vilić.

Ekstradicijski pritvor u skladu sa zakonima,može trajati od 18, a najduže 40 dana. Ukoliko se uhapšeni na saslušanju izjasni da pristaje na skraćeni postupak onda postupak traje mnogo kraće, što će biti poznato danas, objašnjava Vilić.

Vilić je pohvalio saradnju s MUP-om Srbije, koja traje od jučer, a bit će nastavljena i danas.

Postupak izručenja Sanjina Sefića BiH ide preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

BiH i Srbija 2013. godine potpisale su Ugovor o izručenju dražavljana optuženih i osuđenih za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i druga teška krivična djela čime su zaokruženi svi vidovi pravne saradnje između BiH i Srbije.

Ovim dokumentom regulisana je ekstradicija ne samo stranih državljana već i sopstvenih državljana okrivljenih za krivična djela iz domena organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca, za koja se izriče atvorska kazna od najmanje četiri godine. Pored toga, dokument predviđa i izručenje okrivljenih za teška krivična djela za koja je predviđena kazna od 15 godina ili više.Ovo se ne odnosi na optužene i osuđene za ratne zločine.

(BHRT/RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*