Guterres imenovan za novog Generalnog sekretara UN-a

Generalna skupština Ujedinjenih naroda danas je zvanično imenovala Antonia Guterresa za novog generalnog sekretara, kao nasljednika Ban Ki-moona na čelu Svjetske organizacije.

Države-članice, njih 193, aklamacijom su usvojile rezoluciju kojom se bivši portugalski premijer imenuje na petogodišnji mandat, počevši od 1. januara naredne godine, prenosi AFP. Predsjedavajući Peter Tompson predstavio je rezoluciju i pozvao članice da je potvrde aklamacijom, a zatim je udario čekićem u znak odobravanja, što su diplomate pozdravile aplauzom.

Guterresova misija je udahnuti novi život instituciji oslabljenoj brojnim krizama s kojima se svijet suočava.

Bivši visoki izaslanik Ujedinjenih naroda za izbjeglice, koji se u tom svojstvu suočio s najvećom humanitarnom krizom nakon Drugog svjetskog rata, imenovan je na čelo Ujedinjenih naroda nakon što je prošlog četvrtka dobio saglasnost 15 zemalja Vijeća sigurnosti.

Guterres je prvi šef vlade koji dolazi na taj položaj.

Očekivanja su već sada velika, od poduzimanja inicijative oko velikih aktuelnih kriza poput rata u Siriji ili izbjegličke krize, u kontekstu povećanih tenzija između Sjedinjenih Država, Rusije i Kine.

Ban Ki-moon je izjavio da je Guterres najbolji izbor i da će mu značajno iskustvo pomoći da vodi Ujedinjene narode u ključnim trenucima.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*