Asteci su je zvali hranom bogova, u Evropi je nekada davno služila kao lijek, a danas je najpopularnija slastica na kugli zemaljskoj.
Sjajna je vijest da čokolada nosi i niz benefita za čovjekovo zdravlje – ali samo ona “prava”, gorka čokolada sa 70 ili više posto kakaa.
Kad konzumirate upravo takvu čokoladu, u umjerenim količinama od 2-3 kockice dnevno, u vašem se tijelu događa čitav niz sjajnih stvari, tvrde stručnjaci.
U prvih 10 minuta nakon što ste pojeli kockicu čokolade, očekujte sljedeće:
– Bolje raspoloženje, zahvaljujući esencijalnoj aminokiselini triptofanu, koji pospješuje lučenje hormona sreće, serotonina.
– Snižavanje krvnog tlaka.
– Zaštitni sloj na zubima zahvaljujući kakaovom maslacu, koji sprečava širenje bakterija.
U sljedećih 30 minuta “prava” čokolada nosi još benefita:
– Pomoći će vam u borbi s kašljem, zahvaljujući teobrominu. Riječ je o gorkom alkaloidu iz drveta kakaovca, a stručnjaci tvrde da je učinkovitiji od kodeina.
– Opskrbit će vam tijelo vitaminima B1, B2, E, beta karotenom, ali i kalcijem, magnezijem, natrijem, kalijem, željezom…
Nakon nekoliko dana redovitog konzumiranja:
– Čokolada pomaže u prevenciji dijabetesa, zahvaljujući dragocjenim flavonoidima koji snižavaju razinu dušikovog oksida u krvi.
– Smanjuje količinu stresa jer pozitivno utječe na hormone.
– Smanjuje potrebu za nezdravim slasticama i slatkišima.
Redovnom konzumacijom umjerenih količina čokolade, utjecaj je sljedeći:
– Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti..
– Dobro djeluje na krvne žile, zahvaljujući antioksidansima i flavonoidima.
– Pospješuje pamćenje, osobito kod osoba starije životne dobi, zahvaljujući magneziju i, ponovo, flavonoidima.
– Usporava proces starenja jer je bogata antioksidansima.
– Dobro djeluje na fetus. Neka istraživanja pokazuju da su djeca majki koje su u trudnoći konzumirale čokoladu od 70-postotnog kakaa u djetinjstvu bila opuštenija, mirnija i češće su se smijala.
Na kraju valja ponoviti da se svi ovi benefiti odnose na čokoladu s visokim udjelom kakaa, dakle ne na mliječnu čokoladu. Idealna količina je, dakle, 2 do 3 kockice dnevno, budući da čokolada ipak sadrži i šećere i masnoće.
(MOJportal)