13 fantastičnih stvari koje se dogode u vašem tijelu kada jedete čokoladu

Asteci su je zvali hranom bogova, u Evropi je nekada davno služila kao lijek, a danas je najpopularnija slastica na kugli zemaljskoj.

Sjajna je vijest da čokolada nosi i niz benefita za čovjekovo zdravlje – ali samo ona “prava”, gorka čokolada sa 70 ili više posto kakaa.

Kad konzumirate upravo takvu čokoladu, u umjerenim količinama od 2-3 kockice dnevno, u vašem se tijelu događa čitav niz sjajnih stvari, tvrde stručnjaci.

U prvih 10 minuta nakon što ste pojeli kockicu čokolade, očekujte sljedeće:

– Bolje raspoloženje, zahvaljujući esencijalnoj aminokiselini triptofanu, koji pospješuje lučenje hormona sreće, serotonina.

– Snižavanje krvnog tlaka.

– Zaštitni sloj na zubima zahvaljujući kakaovom maslacu, koji sprečava širenje bakterija.

U sljedećih 30 minuta “prava” čokolada nosi još benefita:

– Pomoći će vam u borbi s kašljem, zahvaljujući teobrominu. Riječ je o gorkom alkaloidu iz drveta kakaovca, a stručnjaci tvrde da je učinkovitiji od kodeina.

– Opskrbit će vam tijelo vitaminima B1, B2, E, beta karotenom, ali i kalcijem, magnezijem, natrijem, kalijem, željezom…

Nakon nekoliko dana redovitog konzumiranja:

– Čokolada pomaže u prevenciji dijabetesa, zahvaljujući dragocjenim flavonoidima koji snižavaju razinu dušikovog oksida u krvi.

– Smanjuje količinu stresa jer pozitivno utječe na hormone.

– Smanjuje potrebu za nezdravim slasticama i slatkišima.

Redovnom konzumacijom umjerenih količina čokolade, utjecaj je sljedeći:

– Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti..

– Dobro djeluje na krvne žile, zahvaljujući antioksidansima i flavonoidima.

– Pospješuje pamćenje, osobito kod osoba starije životne dobi, zahvaljujući magneziju i, ponovo, flavonoidima.

– Usporava proces starenja jer je bogata antioksidansima.

– Dobro djeluje na fetus. Neka istraživanja pokazuju da su djeca majki koje su u trudnoći konzumirale čokoladu od 70-postotnog kakaa u djetinjstvu bila opuštenija, mirnija i češće su se smijala.

Na kraju valja ponoviti da se svi ovi benefiti odnose na čokoladu s visokim udjelom kakaa, dakle ne na mliječnu čokoladu. Idealna količina je, dakle, 2 do 3 kockice dnevno, budući da čokolada ipak sadrži i šećere i masnoće.
(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*