Sarajevo: Uklanjanje sankcija BiH zbog kršenja ugovora o gasnom sektoru?

U Sarajevu će danas biti održan 14. sastanak Ministarskog vijeća Energetske zajednice, u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine tom zajednicom, a prema nekim najavama moglo bi doći do ukidanja sankcija Bosni i Hercegovini zbog kršenja ugovora o Energetskoj zajednici u gasnom sektoru.

Ukidanje sankcija bi se moglo dogoditi jer je jučer BiH potpisala sporazum sa Evropskom unijom (EU) o usklađivanju svoje regulative sa regulativom EU i sada će taj plan odobriti parlamenti na svim nivoima vlasti.

“Ukidanje mjera očekujemo već danas, kada ovaj sporazum objelodanimo na ministarskoj konferenciji u Sarajevu”, rekao je Šarović i izrazio uvjerenje da je ovo “dobra vijest koja treba da ohrabri sve u BiH i da pomogne ekonomiji u privlačenju investitora”, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Usklađivanje regulative privući će investicije u gasni sektor, što će biti korisno za operatore prenosnog sistema i za biznis, odnosno za građane, potrošače i za sve u BiH.

Šarović: Sporazum sa EU sada će proći kroz parlamentarnu proceduru

Ministar Šarović istakao je da je ovo veoma važan trenutak za energetski sektor u BiH, i da je jučer potpisanim sporazumom “postignut dogovor o otklanjanju zastoja u dugotrajnim prekršajima, odnosno neispunjavanju ugovora iz Energetske zajednice i BiH, odnosno neimplementacije drugog i trećeg energetskog paketa”.

On je istakao da će u BiH će do kraja godine biti usaglašen definitivni tekst zakona na nivou BiH, a do kraja marta sljedeće godine zakon će se naći i u parlamentu BiH, gdje bi trebalo da dobije zeleno svjetlo.

“Harmonizirani entitetski zakoni trebalo bi da prema ovom sporazumu budu usvojeni do jula naredne godine”, precizirao je Šarović.

Prema njegovim riječima, ovakav sporazum omogućiće ukidanje mjera protiv BiH, koje su uvedene prije godinu dana.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*