Akcije “List 2” i “Box”: Zaplijenjeno 81.872 kilograma duhana

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pronašli su ukupno 81.872 kilograma duhana u listu u okviru akcija kodnog naziva “List 2” i “BOX”, koje su počele prošle sedmice, saopćio je novinarima u Banjoj Luci Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oprezivanje.

Aktivnosti su vođene na oko 30 lokacija širom Bosne i Hercegovine, a za 15 lica zatražene su ili mjere pritvora ili mjere zabrane.

Duhan se trebao prodavati na crno na tržištu Bosne i Hercegovine.

“Kod jednog obveznika utvrđen je i manjak duhana u listu u iznosu od 26.798 kilograma, što znači da je taj duhan već prometovan na crno i kroz naknadnu obavezu bit će obračunate i naplaćene dažbine koje su morale biti plaćene, akcize i PDV”, rekao je Kovačević.

Otkriveno je i 970 kilograma rezanog duhana, a privremeno je oduzeto sedam mašina koje su služile za ustinjavanje i rezanje duhana.

“Lica koja se nalaze u pritvoru se sumnjiče da su plasirali taj duhan na crno tržište, odnosno firme koje su se bavile kao otkupne stanice i prodajom duhana su prodavale duhan fizičkim licima u Bosni i Hercegovini na crno, bez plaćanja akciza i PDV. Nakon toga se taj duhan, kroz nekoliko firmi u Bosni i Hercegovini, fiktivno razduživao na nepostojeće, odnosno fiktivne firme. Za sav period za koji je otkriveno da su prometovali duhan na nezakonit način, izbjegnuto je plaćanje akciza i to 85 KM po kilogramu i pripadajućeg PDV-a”, rekao je Kovačević.

On je naveo primjer da je samo u jednoj firmi koja je prodavala taj duhan, a potom ga fiktivno razduživala, utvrđeno oko 740.000 KM dodatne obaveze po osnovu PDV-a i akcize.

“U ovoj godini, bez obzira na povećanje akcize, imamo prihode na istom nivou kao i prošle godine i ove akcije imale su cilj osujetiti nezakonit način prodaje duhana na bh. tržištu” rekao je Kovačević i dodao da se do kraja godine očekuje povećanje prihoda od akciza na duhan i duhanske proizvode.

Mehmedalija Osmić, šef Odsjeka za provođenje propisa u RC Tuzla istakao je da je otkriven karakterističan način izvršenja krivičnog djela.

“Pokazali smo da država Bosna i Hercegovina može da funkcioniše, da postoje mladi ljudi, da znaju da rade svoj posao i koji se ne plaše da rade svoj posao”, rekao je Osmić i posebno zahvalio pripadnicima SIPA-e.

On je kao predsjednik Sindikata radnika UIO podsjetio na akciju “Pandora” iz 2014. godine te izrazio nezadovoljstvo što kriminal na koji je ukazivao od 2007. godine u UIO, još nije procesuiran.

Osmić kaže da su dokazi u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, da je novac ukraden, a da su ključni ljudi, povezani sa političarima, i dalje na slobodi.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*