Utvrđena povreda vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda

Vijeće Ustavnog suda FBiH za zaštitu vitalnih interesa utvrdilo je da se Prijedlogom odluke o prihvatanju Sporazuma o osnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje povređuje vitalni nacionalni interes bošnjačkog konstitutivnog naroda.

Vijeće je ovu presudu donijelo odlučujući o zahjevu Kluba Bošnjaka u Skupštini Posavskog kantona (PK) za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Skupštini tog kantona u vezi s osporenim prijedlogom odluke.

Kako je danas saopćila predsjednica Vijeća Ustavnog suda FBiH za zaštitu vitalnih interesa Aleksandra Martinović, presuda kojom je utvrđena povreda vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog konstitutivnog naroda, biće dostavljena strankama u ovom postupku, Klubu Bošnjaka i Klubu Hrvata u Skupštini PK-a, te objavljena u Službenim novinama FBiH i Narodnim novinama PK-a.

Ništa od zajedničkog zavoda za tri kantona sa hrvatskom većinom!
Kako se u obrazloženju Presude navodi, podnositelj zahtjeva, Klub Bošnjaka u Skupštini PK-a, smatra da bi se osnivanjem zavoda za odgoj i obrazovanje, koji bi bio zajednički za Posavski, Zapadnohercegovački i Kanton 10 (Livanjski) te općinu Žepče /Usora, teritorijalne jedinice s hrvatskom većinom, stvorila institucija temeljena na etničkom principu i političkom dogovoru.

Istovremeno, smatraju da bi spomenuti zavod bio paralelna institucija postojećim resornim kantonalnim ministarstvima i Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, a podnositelj zahtjeva usto podsjeća da je PK multietnički, te da samo u Odžaku u osnovnim i srednjim školama nastavu pohađa oko 50 posto učenika Bošnjaka, kao i u Orašju, gdje je zastupljen znatan broj učenika, pripadnika tog naroda.

Prema navodima Kluba Bošnjaka u Skupštini PK-a, nastava u PK-u odvija se prema hrvatskom nastavnom planu i programu, a u Ustav tog kantona nisu u vedeni bosanski i srpski jezik kao službeni.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*