U Bijeljini održana regionalna policijska obuka

Bijeljina je bila domaćin petodnevne specijalističke obuke namijenjene pripadnicima graničnih policija BiH, Srbije i Hrvatske, te uprave carina ovih zemalja.

Obuka koja je započeta 2012. godine kao rezultat projekta “Inicijativa tri zemlje” provodi se u organizaciji EXBS programa – Kontrola izvoza i sigurnost granica Biroa za međunarodnu sigurnost Vlade SAD-a uz nadzor Centra za obuku granične policije Poljske.

Program specijalističkih obuka za pripadnike policije i carine, organizovan u cilju unapređenja u radu i borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala, podrazumijeva kontrolu prelaza, pregled teretnih vozila, te vođenje razgovora sa osumnjičenim licima.

Ireneusz Sadowski, Centar za obuku GP Poljske: “Imali smo zadatak da radimo na otkrivanju nekih specijalnih baza gdje se može prokrijumčariti roba, bilo u putničkim ili teretnim vozilima”.

“Zadatak instruktora je da pokažu polaznicima kursa kako najbrže i najkvalitetnije da izvrše kontrolu na graničnim prelazima i kako da selektiraju vozila koja mogu biti predmet krijumčarenja”, pojasio je Vladimir Kovačević, instruktor iz Republike Srbije.

Osim što je unaprijedila saradnju graničnih policija BiH, Srbije i Hrvatske, regionalna obuka već je dala dobre rezultate.

“Na ovim našim prostorima smo u posljednje vrijeme u nekoliko navrata imali značajnije zapljene oružja, također narkotika – koji se mjere desetinama kilograma, što se tiče duhana, također značajni rezultati. U svakom slučaju, iskustva koja se steknu na ovakvim obukama – koriste se kao i tehnička sredstva koja su donirana od strane EXBS programa”, kazao je Dragan Kulić, načelnik GP BiH TK “Sjeveroistok”.

“Razmjena iskustava, načini rada svakog ministarstva pojedinačno, tako da – jako korisno” mišljenje je Roberta Kovačića, Uprava za carinu,  Republika Hrvatska.

Za proteklih devet mjeseci ove godine, zbog nezakonitog pokušaja uvoza u Bosnu i Hercegovinu, službenici UIO-a su privremeno oduzeli raznu robu u vrijednosti od osam miliona KM.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*