Počela operacija oslobađanja Musula

Snage Pešmergi i američke artiljerijske jedinice, koje su razmještene na frontu Hazir, počele su gađati ciljeve terorističke organizacije ISIS na različitim uporištima u cilju oslobađanja grada Musula u Iraku.

Pešmerge i američka artiljerija koji su razmješteni na brdu Zerdek i u selu Hasansam na frontu Hazer, koji se nalazi 40 kilometara istočno od centra Musula, s kopna izvode napade na ciljeve ISIS-a. Prema posljednjim informacijama, operaciju na tom području predvode snage Pešmergi Kurdske samouprave na sjeveru Iraka (IKBY).

Iračka vojska će navodno iz pozadine krenuti naprijed prema području kojim su već prošle snage Pešmergi. Prvi cilj operacije je očistiti mjesta Hamdani i Karakus u Musulu od terorista ISIS-a. Militanti ISIS-a još uvijek nisu pružali ozbiljni otpor protiv snaga Pešmergi na tom području.

S druge strane, teroristi ISIS-a su zapalili gume i benzin kako bi se sakrili od aviona koalicijskih snaga što je izazvalo oblake crnog dima u blizini Musula. Podsjećamo, irački premijer Haydar al-Ibadi je izjavio da je u nedjelju u ponoć počela operacija spašavanja Musula od ISIS-a. Vijest da je započela operacija oslobađanja Musula iz ruku terorista ISIS-a, Al-Ibadi je saopćio putem državne televizije. Tom prilikom je istakao da će u centar grada ući samo vojne i policijske snage.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını duyurmasının ardından bölgedeki hareketlilik arttı. Musul ilini kurtarmak için Hazır Cephesi'nde konuşlanan Peşmerge güçleri ve ABD topçu birlikleri, farklı cephelerde DEAŞ hedeflerini bombalıyor.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*