Vijeće EU: Podržavamo BiH, žalimo zbog referenduma

Vijeće Evropske unije usvojilo je danas zaključke o Bosni i Hercegovini, uzimajući u obzir nedavna politička dešavanja u zemlji. Ponovljeno je nedvosmisleno opredjeljenje EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države.

Vijeće pozdravlja ostvareni napredak Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija, te konstatira da su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini 2. oktobra 2016. godine uglavnom uredno provedeni.

“Na domaćim vlastima je da ispitaju nekoliko nepravilnosti i izoliranih nasilnih incidenata”, smatraju u Vijeću.

Referendumom nepotrebno podignute tenzije

Vijeće žali zbog protivpravnog održavanja entitetskog referenduma o Danu Republike Srpske, suprotno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 17. septembra 2016. godine.

“Referendum je prouzrokovao nepotrebne tenzije i ugrozio vladavinu zakona. Vijeće ohrabruje institucije u Bosni i Hercegovini da riješe ovo pitanje putem utvrđenih zakonskih procedura, konstruktivnog dijaloga i postojećeg ustavnog okvira. Vijeće također nastavlja pratiti ovu situaciju”, poručeno je iz Brisela.

U dokumentu se još jednom ohrabruje Bosna i Hercegovina da i dalje ostane usmjerena na proces evropskih integracija, uključujući i put efikasne provedbe Reformske agende, potrebne za rješavanje ekonomskih i socijalnih izazova, kao i u oblastima vladavine prava i javne uprave.

Vijeće poziva institucije u Bosni i Hercegovini da ulože dodatne napore posebno u smislu funkcioniranja pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i borbe protiv radikalizacije i terorizma.

Vojno prisustvo i dalje potrebno!

EU istovremeno ohrabruje vlasti u Bosni i Hercegovini da, uz podršku međunarodne zajednice, ubrzaju napore na rješavanju pitanja zbrinjavanja viškova municije i drugih otvorenih pitanja. Također, Vijeće pozdravlja kontinuirano prisustvo Operacije „Althea“ koja i dalje može doprinijeti kapacitetima reagovanja vlasti Bosne i Hercegovine u slučaju eventualne potrebe, s naglaskom na izgradnju kapaciteta i obuku.

U tom kontekstu, kao dio sveukupne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu, Vijeće potvrđuje spremnost EU da u ovoj fazi i dalje nastavi izvršnu vojnu ulogu Operacije “Althea“ kao podrške vlastima u Bosni i Hercegovini na održavanju sigurnog okruženja, na osnovu obnovljenog mandata UN-a.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*