Za Editu i Selmu: Protest građana ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, blokirana glavna saobraćajnica

Ispred Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine nešto prije 16 sati počeli su najavljeni protesti pod nazivom “Vi ovo dozvoljavate – za Editu i Selmu”.

Više od stotinu građanki i građana Sarajeva okupilo se ispred Zemaljskog muzeja BiH, nedaleko od mjesta gdje su poginule studentice Edita i Selma.

Okupljeni građani u rukama drže parole “Ubistvo, a ne nesreća” i “Ko je sljedeći, možda ja”.

Na istom mjestu, dan nakon tragedije koja je potresla državu i region, hiljade ogorčenih građana blokiralo je glavnu gradsku saobraćajnicu poslavši poruku kako tada odbjeglog Sanjina Sefića žele vidjeti pred licem pravde. Sedam dana nakon nesreće građani ponovnim okupljanjem traže pravdu i pozivaju na sprovođenje zakona.

Građani Sarajeva, prvenstveno mladi ljudi, ranije su pozvani da danas pokažu kako nisu letargična masa koja će dozvoliti da ih posljedice nesmotreno vođenih pitanja egzistencije životno ugrožavaju iz dana u dan.

“Iskoristite građansko pravo da svojim prisustvom zahtijevamo da različite strukture vlasti prestanu dozvoljavati da krivična djela prolaze bez adekvatnih kažnjavanja, da se zajedno trebamo boriti protiv neznanja i korupcije, protiv nesigurnosti i bola koje česte tragedije u ovom gradu donose porodicama i prijateljima žrtava”, saopćeno je između ostalog u ime neformalne grupe studenata Filozofskog fakulteta UNSA.

Edita Malkoč i Selma Agić pohađale su treću godinu Filozofskog fakulteta na odsjeku Psihologija, a poginule su 10. oktobra kada ih je automobilom na pješačkom prijelazu ispred Zemaljskog muzeja automobilom udario 25-godišnji Sanjin Sefić.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*