Počela implementaciju projekta „MOODLE u nastavi – učenje na daljinu“

JUMS Elektrotehnička škola Tuzla je u subotu, 15.oktobra 2016.godine počela  implementaciju projekta „MOODLE u nastavi – učenje na daljinu“, u okviru programa Federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke: „Podrška programima stručnog usavršavanja prosvjetnih radnika“. Projekat se provodi uz saglasnost Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.

S obzirom na stalno povećanje korištenja informacionih tehnologija, od strane nastavnika i učenika, a u cilju pripreme učenika za dalje obrazovanje i konkurentnost na tržištu rada neophodno je uvesti nove nastavne metode.

Jedna od njih je i učenje na daljinu za koje odličnu programsku podršku obezbjeđuje platforma MOODLE, koja je dizajnirana da omogući pristup nastavnicima i učenicima postavljenim nastavnim sadržajima sa bilo kog mjesta. Predstavlja cjelovit, siguran i integriran sistem koji omogućava kreiranje personaliziranog okruženja za učenje. MOODLE je platforma koja se koristi širom svijeta, dizajnirana da olakša poučavanje i učenje, jednostavna za korištenje, besplatna i omogućava korištenje jezika po izboru korisnika.

MOODLE se u JUMS Elektrotehnička škola Tuzla koristi u nastavi već šest godina, i pokazao se izuzetno korisnim za nastavnike i učenike. Svake godine se povećava broj nastavnika i učenika uključenih u korištenje ove platforme, u našoj školi.

Sve veći broj škola i fakulteta takođe koristi prednosti ovog načina komunikacije nastavnika sa učenicima i studentima. Trend u regiji je da se ova platforma uključi kao obavezan oblik nastave u osnovnim i srednjim školama, te i u ostalim institucijama.

Stoga je pokrenut  program dodatne edukacije nastavnika sa područja TK, u okviru kojeg će biti upoznati sa svim prednostima korištenja MOODLE-a.

Nakon provedene edukacije učesnici će biti osposobljeni za samostalno korištenje i uvođenje ovog sistema u školi u kojoj rade.

Osnovni program edukacije će se provoditi u IV grupe po 15 nastavnika :

I grupa – 15 nastavnika informatike u osnovnim školama sa područja TK

II grupa – 15 nastavnika ostalih predmeta u osnovnim školama sa područja TK

III grupa – 15 nastavnika opšte obrazovnih predmeta u srednjim školama sa područja TK

IV grupa – 15 nastavnika stručno – teorijskih predmeta u srednjim školama sa područja TK

 

Nakon provedenog osnovnog programa edukacije, od svih polaznika, će se formirati V grupa koja bi na osnovu vlastitih afiniteta, prisustvovala još jednoj radionici naprednog programa.

Edukaciju će provoditi, u prostorijama JU Mješovite Srednje Elektrotehničke škole Tuzla stručno osposobljeni nastavnici JU Mješovite Srednje Elektrotehničke škole Tuzla, koji su učestvovali na regionalnim MOODLE seminarima i MOODLE radionicama, te proveli dva seminara, jedan za uposlenike škole i jedan za nastavnike Informatike u srednjim školama sa područja TK.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*