Regionalni pristup sigurnosnim pitanjima najbolje sredstvo za rješavanje sigurnosnih izazova

Sveobuhvatni regionalni pristup sigurnosnim pitanjima najbolje je sredstvo za rješavanje mnogih sigurnosnih izazova i prijetnji u cilju izgradnje sigurnog i stabilnog regiona, rečeno je na sastanku Incijative ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (SEDM – South-Eastern Europe Defence Ministerial) koji se održava u Rimu, u Italiji, javlja Anadolu Agency (AA).
Na sastanku su učestvovale zemlje punopravne članice SEDM-a, zemlje posmatrači te međunarodne organizacije.

Delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH predvodila je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš. U sastavu delegacije MO i OS BiH, sastanku su prisustvovali i komandant Operativne komande OS BiH general major Dragan Vuković, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i ambasadorica BiH u Italiji Željana Zovko.

Čestitajući 20. godišnjicu SEDM-a i zahvalivši se na izvrsnoj organizaciji zemlji domaćinu Republici Italiji i zemlji koja predsjedava SEDM-om u zadnje dvije godine Republici Turskoj, ministrica Pendeš je u svome govoru istakla da postoji dosta prostora za regionalnu saradnju i zajedničke aktivnosti koje mogu povećati napore u području podrške civilnom društvu.

”SEDM inicijativa sa stanovišta Bosne i Hercegovine je jedna od najznačajnijih regionalnih inicijativa koja je usmjerena na unapređenje sigurnosti, stabilnosti i boljeg međusobnog razumijevanja u Jugoistočnoj Evropi“, kazala je ministrica Pendeš.

Izrazila je uvjerenje da će zemlje Jugoistočne Evrope i dalje raditi na izazovima, zahtjevima i ciljevima politike koje se odnose na nove asimetrične prijetnje.

Ministrica Pendeš se u svome govoru osvrnula i na polje regionalne saradnje koje uključuje razmjenu iskustva, znanja i stručnosti, kao i zajedničku obuku i akcije.

Posebno je istakla učešće Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u operacijama podrške miru koje, kako je kazala, „može imati regionalni pečat u bliskoj budućnosti, bilo kroz angažman SEEBRIG elemenata ili putem drugih regionalnih aranžmana“, kao i angažman Oružanih snaga BiH u IR Afganistan i učešće države Bosne i Hercegovine u međunarodnoj koaliciji u borbi protiv terorizma.

Pendeš je istakla podršku radnim grupama vezanim za strateški pregled i reviziju Sporazuma o Multinacionalnim mirovnim snagama Jugoistočne Evrope (MPFSEE).

SEDM inicijativa pokrenuta je na sastanku ministara odbrane u Tirani, u martu 1996. godine, a njen osnovni cilj je unapređivanje razumijevanja i intenziviranje političko-vojne saradnje kao i jačanja sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*