Održan okrugli sto i otvorena izložba povodom oblježavanja 390. godišnjice Behram-begove-medrese Tuzla

U okviru obilježavanja 390.  godišnjice Behram – begove medrese Tuzla  u BKC-u TK Tuzla,  održan je okrugli sto i otvorena  izložba likovnih radova učenika, fotografije i dokumenti medrese.

Izložba obuhvata tri historijska perioda Behram-begove medrese,  jedne od najstarijih obrazovnih institucija u BiH.Izloženi su dokumenti i slike iz daleke prošlosti,  kao i savremeni likovni radovi učenika Kaligrafsko –  likovne sekcije ove ustanove.

Kako  navode organizatori, izloženi dokumenti svjedoče da je i prije 390. godina postojao uređen sistem obrazovanja, da smo potomci ljudi koji su u to vrijeme pisali na arebici, latinici i ćirilici te govorili na četiri jezika  bosanskom, arapskom, turskom i persijskom jeziku, što je ujedno i razlog daljegulaganja u  napredovanje i usavršavanje obrazovnog procesa u BiH.

„390. godina Behram – begove medrese“ naziv je okruglog stola koji je također održan u BKC-u TK Tuzla.Prezentovano je šesnaest referata koji govore o  Behram – begovoj medresi o njenoj prošlosti, sadašnjosti, budućnosti i vizijama.

U ponedjeljak 24. oktobra bit će održana i promocija prve monografije Behram- begove medrese dok će  28. oktobra biti održana jubilarna akademija „Vrijeme dobra“, kojom će ujedno i biti svečano završena manifestacija obilježavanja velikog jubileja 390. godišnjice Behram begove medrese Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*