NSRS: Usvojen sistem koordinacije

NSRS usvojila sistem koordinacije procesa evropskih integracija u BiH kao jedan od suštinskih preduslova za dalje kretanje BiH u procesu evropskih integracija. Poslanici Koalicije ‘Domovina’ napustili zasjedanje parlamenta RS.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je informaciju o usaglašenom sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH od 17. augusta ove godine u kojoj se navodi da je uspostavljanje novog sistema koordinacije jedan od suštinskih, ali i formalnih preduslova za dalje kretanje BiH u procesu evropskih integracija.

U zaključcima koje je opredložio Kluba poslanika SNSD-a navodi se i da Narodna skupština Republike Srpske smatra da usaglašeni sistem koordinacije odražava ustavnu poziciju i nadležnosti Republike Srpske i njenih institucija u procesu priduživanja EU, kao i ranije stavove Skupštine o ovom pitanju. Ujedno je naloženo predstavnicima RS uz pregovorima da poštuju dogovorene principe.

Budžet nikad bolji, slijede zaduženja
Usvoje je i izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine, u kojem se navodi da ukupni konsolidovani prihodi i primici iznose 1,653 milijardi KM, a ukupni konsolidovani rashodi i izdaci 1,631 milijardi KM.

Prihodi od direktnih poreza za prvih šest mjeseci ostvareni su u iznosu od 565,2 miliona KM, što predstavlja 101 odsto u odnosu na plan za prvih pola godine.

U strukturi direktnih poreza, prihodi od poreza na dohodak iznose 79 miliona KM, prihodi od poreza na dobit 114 miliona KM, doprinos za socijalno osiguranje 366 miliona KM, te porez na imovinu 6,1 milion KM, navodi se u ovom dokumentu.

Usvojena je odluka o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede /IFAD/ po Pogramu razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima u iznosu od 4.680.000 eura, što predstavlja 42 odsto od 11.120.000 eura ukupnog zaduženja za BiH.

Poslanici su, također, usvojili Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća za period od 2016. do 2020. godine, kojom je planiran rast ukupnog broja malih i srednjih preduzeća do 18.200.

U danu za glasanje usvojen je Nacrt strategije transporta Republike Srpske za period od 2016. do 2030. godine, čije je cilj identifikovanje aktivnosti za razvoj transportnog sistema Srpske u kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom periodu.

Skupština je usvojila godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za ovu godinu.

Usvojeni su izvještaji o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Garantnog fonda Republike Srpske o poslovanju za 2015. godinu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i izvještaj o realizaciji Strategije razvoja turizma Srpske od 2011. do 2020. za 2015. godinu, te informaciju o dugu sa stanjem na dan 31. decembar prošle godine.

Glasanje bez opozicije 

Poslanici Koalicije “Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a napustili su danas zasjedanje, prije glasanja o razmatranim tačkama trodnevnog zasjedanja entitetskog parlamenta.
Potpredsjednik Skupštine Senad Bratić (SDA) pojasnio je da su sinoć upozorili parlament da se radi bez potrebnog kvoruma, ali da danas nije uvažena ta njihova primjedba.

Rad u skupštinskoj sali sinoć su bojkotovali poslanici opozicije – SDS, PDP, NDP i SRSRS, nakon čega su parlamentarci iz vladajuće većine i Koalicije “Domovina“ nastavili zasjedanje.

Međutim, tokom rasprave o osmoj tački poslanik ove koalicije Murvet Bajraktarević je uočio da u sali nema potreban broj poslanika, već svega 36, što se može utvrditi i pregledom videonadzora u skupštinskoj sali, ali na njegovo traženje da se utvrdi kvorum, to nije prihvaćeno.

Bajraktarević je upozorio da se stoga o tačkama razmatranim nakon tog termina ne može glasati, i njihovo usvajanje neće biti legalno.

Nakon što su parlamentarci iz stranaka Saveza za promjene napustili sinoć zasjedanje, jer im nije omogućeno obraćanje prilikom razmatranja revizorskih izvještaja o izvršenju budžeta, njihove kolege iz vladajuće većine su sinoć za pet sati zasjedanja gotovo bez rasprave obradili preostale tačke.

(BHRT/RTV7)

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*