Porošenko: Postignut sporazum o mapi puta za Ukrajinu

Strane na samitu posvećenom ukrajinskoj krizi saglasile su se oko mape puta ka mirnom rješenju sukoba u istočnoj Ukrajini, izjavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u Berlinu. Predsjednik Rusije Vladimir Putin podržao je ideju o razmještanju naoružanih posmatrača OSCE-a na istoku Ukrajine.

Mapa puta ka miru zasnovana je na sporazumu iz Minska i razrađena je uz pomoć Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), saopćio je Porošenko.

Ukrajinski predsjednik izjavio je da je postignut sporazum o stacioniranju naoružanih policijskih jedinica u regiji Donbas.

Porošenko je kazao da će demilitarizirane zone u istočnoj Ukrajini biti proširene, čime bi se sukobljene strane još više razdvojile, prenosi DPA.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin podržao je ideju o razmještanju naoružanih posmatrača OSCE-a na istoku Ukrajine, potvrdio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

OSCE je na istok Ukrajine poslao nenaoružane posmatrače, a prema riječima Peskova, detalji o naoružanoj misiji te organizacije će tek biti razrađeni.

Ministri vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke finalizirat će mapu puta do kraja novembra.

Napori i za rješavanje situacije u Siriji
Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u Berlinu s Porošenkom i francuskim predsjednikom Fransoa Olandom na kriznom samitu o sirijskom ratu i o oživljavanju mirovnih napora u istočnoj Ukrajini.

Ona se kasnije sastala s Olandom i Vladimirom Putinom.

Sinoćnji sastanak u Berlinu prvobitno je bio sazvan kako bi se oživjeli napori na okončanju sukoba u istočnoj Ukrajini, koji bjesni od početka 2014. Oko 9.500 ljudi ubijeno je u borbama.

Merkel je ranije izjavila da će ona i Oland izvršiti pritisak na Putina zbog ruske vojne kampanje u Siriji i njenog bombardiranja Alepa.

Dolazak na sastanak je ujedno prva Putinova posjeta Berlinu u posljednjih godina.

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*