BiH domaćin Međunarodne vojne vježbe “REGEX 16”

Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH domaćini su i organizatori Međunarodne vojne vježbe “REGEX 16” koja će biti održana u kasarni “KOZARA“ i vojnom poligonu “MANJAČA“ u Banjaluci od 24. do 27. oktobra 2016. godine, saopštilo je Ministarstvo.

Svrha vježne je obuka i unaprijeđenje operativnih sposobnosti komandi i jedinica kako zemlje domaćina tako i partnerskih zemalja u planiranju i izvršenju Operacija podrške miru u realnom vremenu i Multinacionalnom okruženju.

Planom vježbe predviđena je aktivnost provjere primjenjivosti doktrinarnih publikacija koje reguliraju i podržavaju Kolektivnu obuku i Proces planiranja vježbi, kao i jačanja regionalne suradnje, mira i stabilnosti.

NU  sklopu REGEX-a sudjelovat će zemlje-članice raznih programa partnerske suradnje s NATO-om i to zemlje članice programa Parnerstvo za mir (PfP) – Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Srbija, Ukrajina, zatim Gruzija i Armenija, zemlje mediteranskog dijaloga Jordan i Tunis, iz programa istanbulske inicijative za saradnju – Ujedinjeni Arapski Emirati, te Pakistan iz programa partneri širom svijeta i snage i štabni oficiri EUFOR-a.

U planiranju vježbe bile su uključene i druge zemlje, među kojima, Azerbejdžan, Moldavija, Maroko i Kirgistan, koje ne sudjeluju u finalnoj fazi vježbe.

REGEX je koncept međunarodnih vojnih vježbi koji se realizira na inicijativu Komande združenih snaga NATO-a u Napulju (Joint Force Command – JFC), a realiziranje ovakve vježbe od izuzetnog je značaja za državu Bosnu i Hercegovinu, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, o čemu govori i činjenica da je BiH prva zemlja koja je preuzela ulogu domaćina, a nije članica NATO-a.

“Činjenica da je domaćinstvo ove vježbe povjereno našim Oružanim snagama uz prisustvo preko 600 vojnika iz više od 10 (deset) zemalja govori o njenoj važnosti i značaju, ali i o svojevrsnom priznanju našem Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na dostignućima u procesu približavanja euro-atlanskim asocijacijama i institucijama”, poručuju iz Ministarstva.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*