Na listi traženih terorista u Turskoj dodano 37 članova FETO-a

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske dodalo je 37 članova terorističke organizacije Fetullahci (FETO) na listu traženih terorista, a među njima je osam traženih članova, uključujući i Adila Oksuza, koji se nalaze na Crvenoj listi i za čiji pronalazak je osigurana novčana nagrada u iznosu od četiri miliona lira (1,2 miliona eura), javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo je 28. oktobra prošle godine otvorilo internet stranicu “www.terorarananlar.pol.tr“, te službene profile “@terorarananlar” na Twitteru i “@arananteroristler” na Facebooku na kojima su objavljene liste traženih terorista razvrstanih u pet kategorija i navedene informacije o novčanim nagradama za informacije koje dovedu do hvatanja tih lica.

U proteklih 12 mjeseci tu internet stranicu sa listom traženih terorista u Turskoj u blizu šest miliona navrata posjetilo je 840.390 korisnika interneta. Za informacije koje su pomogle u hvatanju terorista Ministarstvo je do sada građanima dodijelilo ukupno 4,68 miliona lira (1,4 miliona eura).

Na listu je uvršteno 37 novih imena, a riječ je o članovima terorističke organizacije FETO. Među njima je osam traženih koji su uvršteni na “crvenu potjernicu“ za čije hvatanje se nudi najviša nagrada od 1,2 miliona eura.

Na toj listi se našlo i ime Adila Oksuza koji je slovio za “FETO vođu unutar zračnih snaga turske vojske“.

Tursko Ministarstvo otvorilo je ranije i besplatni telefonski broj 140 na koji građani mogu prijaviti informacije u vezi sa traženim teroristima, a do sada je na taj način uhvaćen veći broj traženih.

Teroristička organizacija FETO tereti se za niz krivičnih djela u Turskoj, uključujući prisluškivanja najviših zvaničnika i pokušaj svrgavanja legalne i legitimne turske vlasti posredstvom pripadnika te organizacije koji su proteklih godina tajno infiltrirani u sve institucije Turske.

Riječ je o terorističkoj organizaciji na čijem čelu je Fetullah Gulen, a koja je posredstvom svojih podanika unutar turskih oružanih snaga 15. jula pokušala izvesti i državni udar u Turskoj. Nakon toga u Turskoj su intenzivirane istrage o toj terorističkoj mreži protiv koje je već pokrenut niz sudskih postupaka.

Turska je formalno od Sjedinjenih Američkih Država ranije tražila izručenje vođe FETO-a, Fetullaha Gulena.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*