Migranti pale šatore u “Džungli”

Francuske vlasti nastavljaju danas uklanjanje migrantskog kampa “Džungla” u Calaisu, a njegovi stanovnci noćas su ritualno spaljivali šatore i improvizovana skloništa koja moraju da napuste, što je bilo praćeno eksplozijama boca gasa.
Lokalni zvaničnici rekli su radiju “Frans info” da je jedna osoba lakše povrijeđena od eksplozije i da je prebačena u bolnicu. “Danas će biti nastavljena operacija uklanjanja praznih skloništa kako bi se izbjeglo da budu zapaljena”, rekao je portparol lokalne uprave. Regionalni prefekt Fabijan Busio rekla je kasno sinoć da je teško spriječiti paljenja. “Neki migranti prate tradiciju. Tražili smo od njih da to ne rade, ali oni su zapalili svoje šatore i skloništa kada su odlazili”, rekla je ona.

U blizini kampa nalazi se vatrogasna brigada kako bi spriječila izbijanje većeg požara. Migranti koj bježe od rata i siromaštva okupili su se u posljednjih nekoliko godina u Kaleu, glavnoj tački za ulazak u Britaniju iz Francuske. Oni i dalje dolaze, uprkos velikim ogradama koje su izgrađene u posljednjih nekoliko mjeseci da bi im se onemogućio prolazak. U “Džungli” je u nesanitarnim uslovima živjelo oko 6.000 ljudi, koji će sada biti raseljeni u odgovarajuće objekte širom Francuske.

Operacija uklanjanja kampa u Kaleu ulazi u treći dan, a do sada je autobusima prebačeno oko 4.000 ljudi.
(Vijesti.ba / SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*