Jeremy Irons u filmu „Poslije kraja svijeta”

U New Yorku je nastavljeno snimanje dugometražnog filma „Poslije kraja svijeta” sa Oskarovcem Jeremyjem Ironsom, autora Anne Barliant i Srđana Šarenca. Film govori o prvom sarajevskom filmskom festivalu, Poslije kraja svijeta, koji je održan 1993. godine u opkoljenom Sarajevu i ulozi kulture u preživljavanju građana pod opsadom.

„Nikada ranije nisam sletio u ratnu zonu. Nismo znali hoće li pucati na nas kada budemo trčali preko aerodromske piste, nismo ništa znali“, rekao je Irons.

Osim Ironsa, u filmu se pojavljuju tadašnji direktor prvog sarajevskog filmskog festivala Haris Pašović te Ismet Nuno Arnautalić, Lejla Pašović – Mustafić, Kasim Džajić, Srđan Vuletić i mnogi drugi poznati bosanskohercegovački umjetnici koji su radili na organizaciji filmskog festivala u ratu.

U filmu će se pojaviti i svjetski poznati umjetnici –Vanessa Redgrave, Wim Wenders, Annie Leibovitz, Roman Polanski, Bernardo Bertolucci i drugi.

„Filmski projekat je predstavljen finansijerima i svjetskim TV kućama (Netflix, Amazon, Arte, HBO i dr.) na Independent Film Week u New Yorku te Lisbon Docs u Portugalu, dok će naredne sedmice biti predstavljen na najvećem njemačkom koprodukcijskom forumu, Dok Leipzig“, rekao je Šarenac.

Film će premijerno biti prikazan 2017. godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*