Iračke elitne jedinice napreduju ka Mosulu

Iračke snage napreduju u ofanzivi kojoj je cilj istjerati “Islamsku državu” iz drugog po veličini iračkog grada Mosula, uz podršku međunarodne koalicije koja je krenula s pripremama izoliranja Rake, uporišta “Islamske države” u Siriji.

Dvije sedmice nakon početka operacije za zauzimanje Mosula, iračke elitne jedinice za protuterorizam (CTS) nastavile su napredovati u okolini Mosula, grada na sjeveru zemlje.

“Na frontu smo sada pet ili šest kilometara do Mosula. Moramo se uskladiti sa snagama na ostalim frontama oko izvođenja usklađenog napada na Mosul”, kazao je komandant CTS-a, general Abdelgani al-Asadi.

Na sjeveroistoku, kurdske pešmerge također su blizu Mosula. Na južnoj fronti, savezne snage još moraju osvojiti dio teritorija kako bi se približile gradu.

Amerika očekuje da će se preklopiti ofanzive u Mosulu i Raki
Sjedinjene Države očekuju da će se ofanziva na Mosul preklopiti s bitkom za Raku.

“Da, bit će preklapanja i to je dio našeg plana i na to smo spremni”, rekao je Ashton Carter, američki ministar odbrane, na konferenciji za novinare u Parizu nakon sastanka 13 zemalja sudionica vojne koalicije protiv “Islamske države”.

Carter nije saopćio pojedinosti, ali njegova izjava daje naslutiti da bi uskoro mogla početi ofanziva na Raku, uporište “Islamske države” u Siriji.

Francuski predsjednik Francois Hollande upozorio je da koalicija mora pomno pratiti kretanje boraca “Islamske države” između jednog grada do drugog. “U tim kolonama stanovnika koji bježe iz Mosula skrivat će se teroristi i pokušati krenuti dalje, posebno prema Raki”, rekao je Hollande.

Francuski predsjednik se zauzeo za jaču saradnju obavještajnih službi, kako bi se takvi teroristi identificirali među izbjeglicama.

Upozorio je da bi ofanziva na Mosul mogla donijeti terorističke napade Evropi jer nakon pada uporišta “Islamske države”, njeni pripadnici iz Evrope mogli bi se vratiti u svoje zemlje.

“Moramo vrlo budno pratiti povratak stranih boraca”, rekao je francuski predsjednik.

Sastanak je održan tek nekoliko sedmica prije prve godišnjice napada na Pariz, 13. novembra u kojima je ubijeno 130 ljudi. Odgovornost za napad preuzela je “Islamska država”.

Od 2014. godine, pripadnici “Islamske države” osvojili su dijelove Iraka i Sirije, nad kojima je vođa grupe, Abu Bakr al-Baghdadi, proglasio “kalifat” u junu 2014. godine. No, do početka oktobra ove godine, izgubio je više od četvrtine osvojenih teritorija.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*