Francuska: Vatrogasci se bore s požarima u izbjegličkom kampu

Novi požari izbili su danas u pojasevima izbjegličkog naselja “Džungla” u sjevernom francuskom gradu Kaleu, trećeg dana evakuacije migranata, nakon noći u kojoj su vatrogasci i policija gasili brojne požare u ovom naselju, javljaju svjetske agencije.

Vatrogasci su na mjestu događaja, ali ih nema dovoljno kako bi odmah uspjeli ugasiti sva žarišta.

Jedan migrant povrijeđen je noćas u požaru i zbrinut je u bolnici u Kaleu, navele su lokalne vlasti. Više požara izbilo je noćas u tom naselju, odakle je danas nastavljena evakuacija migranata prema prihvatnim centrima širom Francuske i rušenje baraka i šatora.

“Paljenje požara je tradicija, posebno za neke zajednice koje spaljuju svoja mjesta stanovanja kad ih napuštaju”, saopćile su lokalne vlasti te dodale da je veliki broj vatrogasaca u pripravnosti.

Isto se dešavalo u martu, kada je uklonjen južni dio ovog velikog naselja.

Požari su počeli da se javljaju već od utorka navečer, a broj se povećao između ponoći i tri sata ujutru, posebno u takozvanim trgovinskim zonama na ulasku u naselje, navela je policija.

Eksplodirale su najmanje dvije boce gasa. Svi požari koji su izazvani noćas, do jutra su bili savladani.

Vlasti su jučer počele sa demontiranjem skloništa i straćara u naselju, pošto je za dva dana evakuisano više od 4.000 ljudi. Njihova evakuacija prema oko 450 prihvatnih centara, raspoređenih širom Francuske, se nastavlja.

Prema procjeni zvaničnika, u naselju je ostalo još oko 1.000 migranata.

Kamp “Džungla”, koji se nalazi na obali prema Velikoj Britaniji, formiran je u proljeće prošle godine zbog povećanog migrantskog talasa u Evropi. U kampu je boravilo između 5.700 i 10.000 ljudi, a jedan dio njih je u martu prebačen u druge centre.

U kamp u Kaleu, koji je postao simbol teškoća migrantske krize, dolazili su migranti, pretežno iz Afrike i sa Bliskog istoka, koji su željeli da se domognu Velike Britanije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*