Hrvatski premijer danas u Sarajevu: Kuda će krenuti odnosi Sarajeva i Zagreba?

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković boraviće danas u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Odmah nakon preuzimanja funkcije Plenković je istakao da će pomoć BiH na njenom euroatlantskom putu biti u fokusu interesiranja Vlade koju vodi.

Nakon današnje posjete biće jasnije na koji način Hrvatska želi da djeluje u narednom periodu prema BiH kada je u pitanju preustroj naše zemlje za šta će se, tako je najavljeno u Zagrebu, zalagati nova vlast ove zemlje.

Zvanični stav Zagreba je da u BiH treba reducirati “ogromni” državni aparat, te raditi na federalizaciji koja bi trebalo da dovede do, kako smatraju, pune ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda u BiH.

Planirani susreti u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara, ….

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovaraće sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem odmah nakon svečanog dočeka koji će biti upriličen na platou ispred zgrade institucija BiH na Trgu Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Nakon toga biće organiziran susret delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, gdje će uz predsjedavajućeg Zvizdića sa bosanskohercegovačke strane biti i njegovi zamjenici ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Protokolom posjete predviđen je susret sa predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i susret sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH.

Ko je Andrej Plenković?

Premijer Hrvatske Andrej Plenković predsjednik je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Hrvatske. Stranku je preuzeo u avgustu i s njom dobio prijevremene parlamentarne izbore.

Plenković je stranci donio novi zamah i uspjeh na izborima te osigurao stabilnu većinu u Saboru. Prije preuzimanja stranke, koju je, kako mnogi smatraju, spasio od nepotrebnog “desničarenja”, bio je europarlamentarac i radio za svoju zemlju u Briselu.

Rođen je 1970. godine u Zagrebu, gdje je i odrastao. Oženjen je Anom Maslać Plenković, pravnicom rođenom u Dubrovniku s kojom ima sina Marija. Tečno govori engleski, francuski i talijanski, a služi se njemačkim.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*