Plenković u Mostaru: Političari u BiH moraju naći rješenje kako ići naprijed

Dugi dan službenog  posjeta Bosni i Hercegovini hrvatski premijer  Andrej Plenković nastavio je u Mostaru, sastao i s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH, predvođenih hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Čović: Naš prioritet- ravnopravnost hravtskog naroda

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović rekao je danas u Mostaru da će BiH 10. decembra dobiti upitnik i da očekuje do kraja naredne godine kandidatski status za EU.

“Razgovarali smo i svim temama koje danas opterećuju naše odnose ka europskom putu. Nastojao sam upoznati vrlo precizno da je politika koju vodimo u ime hravtskog naroda i kroz Hrvatski sabor i HDZ  isključivo usmjerena euroatlanski put i da oko toga nema bilo kakvih dvojbi”, rekao je Čović.

“Kada je riječ o ustavnoj reorganizaciji BiH, naš prioritet je ravnopravnost hrvatskog naroda. Naše opredjeljenje je jedinstvena BiH, bez bilo kakvih podjela, moderno organizovana za potrebe našeg evropskog puta”, rekao je Čović novinarima.

On je dodao da će se pitanje odluke Suda iz Strazbura o pitanju “Sejdić – Finci” morati riješiti do kraja januara naredne godine, te uraditi izmjene Izbornog zakona BiH kroz koji će se riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva BiH i odlučivanje u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Plenković: Politički predstavnici BiH trebaju naći rješenjePremijer Hrvatske

Andrej Plenković rekao je da je na političkim predstavnicima u BiH da nađu najbolja rješenja kako ići naprijed, te da je eventualna promjena ustavnog uređenja u BiH tema za stranke i institucije u BiH.

“Kada je riječ o dijalogu koji vode legitimni politički predstavnici u BiH na njima je da nađu najbolja rješenja kako ići naprijed. Stavovi Hrvatske o svim pitanjima u BiH su bili sasvim jasni, uključujući i posljednje oko referenduma u Republici Srpskoj”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sastanka za predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

Plenković je naglasio da Hrvatska podržava cjelovitu BiH i da su protiv svih mogućih tendencija koje bi vodile prema njenoj destabilizaciji i na kraju svojevrsnoj dezintegraciji.

“Tu je naš stav vrlo čvrst i jasan. Kada je u pitanju eventualna promjena ustavnog uređenja BiH, smatramo da ono treba biti tema za političke stranke i institucije BiH. Sve tendencije koje bi mogle destabilizovati zemlju i onemogućiti njen evropski put mi ne podržavamo”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je naglasio da će Hrvatska nastaviti podržavati euroatlantski put BiH i pružati podršku različitim projektima hrvatskom narodu u BiH.

“Naš aktivizam na spoljnopolitičkom planu, na projektnoj saradnji, evropskom putu u privrednoj saradnji biće manifestovan konkretnim aktivnostima. Odlučan sam na najkonstruktivniji način pomoći i koheziju BiH i njen evropski put i garanciju ravopravnosti Hrvata u BiH”, rekao je on.

Plenković je ocijenio da su svi razgovori koje je vodio u Sarajevu i Mostaru bili izuzetno pozitivni i konstruktivni.

On je dodao da će biti održana zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH čim se steknu uslovi za to, te da će se tada rješavati sva otvorena pitanja između dvije zemlje.

Plenković se sinoć u Mostaru sastao s mostarskim biskupom Ratkom Perićem, a jutros je razgovarao sa predstavnicima Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, s provincijalom franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla fra Miljenkom Štekom, te posjetio gradilište Doma za siromašne studente franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla i Hrvatsko narodno kazalište.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*