Rijaset IZ zahtijeva od NSRS da poništi odluku o priznanjima ratnim zločincima

Rijaset Islamske zajednice u BiH zahtijeva od NSRS da u interesu mira i suživota poništi svoju odluku o dodjeli priznanja ratnim zločincima, navedeno je nakon vanredne sjednice Vijeća muftija i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Sarajevu.

Odluka o dodjeli priznanja počiniocima najtežih ratnih zločina predstavlja nezapamćen slučaj institucionalnog izrugivanja vrijednostima, normama i institucijama međunarodnog pravnog i civilizacijskog poretka, te da je ova odluka brutalan atak na Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, jer bezobzirno ruši ljudske i političke pretpostavke njegova ostvarenja u dijalogu, pomirenju i saradnji.

“To je i surovi atak na moral i humanost, jer ide do kraja u vrijeđanju žrtava masovnih zločina“, poručeno je iz Rijaseta.

Vijeće muftija i Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na vanrednoj zajedničkoj sjednici j u Sarajevu izrazilo je zabrinutost  za položaj muslimana Bošnjaka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, zbog počinjenog genocida nad Bošnjacima, zbog kontinuiranog negiranja Genocida, zbog velikog broja ubijenih imama, zbog više od 600 porušenih džamija, zbog negiranja prava na vlastiti jezik, zbog prekršene odluke Ustavnog suda o referendumu, zbog stalnog preglasavanja predstavnijka Bošnjaka u NSRS, a posebno zbog odluke NSRS da dodjeli  priznanja osobama koje su osuđene za najteže ratne zločine , zahtijevamo od NSRS da u interesu mira i suživota poništi svoju odluku o dodjeli priznanja ratnim zločincima”, rekao je Rifat Fetić,  šef ureda reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Ukoliko ne poništi tu odluku, zahtijevamo od visokog predstavnika u BiH da to učini, naviodi se u zaključcima sa sjednice Rijaseta islamske zajednice u BiH.

Rijaset je također pozdravio o odluku OSCE- a da odbije nagradu koju mu je na istoj sjednici dodijelila NSRS.

Također je navedeno da se očekuje i od drugih diplomata  koji su prisustvovali sjednici da upute javno izvinjenje žrtvama genocida.

U protivnom, IZ će razmotriti daljnje oblike saradnje sa ovim institucijama, te o položaju muslimana Bošnjaka u entutetu republika Srpska uputiti promemoriju svim međunarodnim institucijama u svijetu.

NSRS je 24. oktobra dodijelila posebna priznanja Radovanu Karadžiću, nepravomnoćno osuđenom za genocid i ratni zločin u BiH  na 40 godina zatvora, te ratnim zločincima Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, kao i posthumno Nikoli Koljeviću.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*