Turska slavi Dan Republike

Građani Turske slave danas 93. godišnjicu proglašenja republike u znaku nedavnog neuspjelog vojnog puča i uz pojačane mere bezbjednosti zbog mogućih terorističkih napada.

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan pohvalio je u Ankari “herojski otpor” Turaka koji su izašli na ulice 15. jula da se suprotstave pokušaju puča, poredeći to sa ratom za nezavisnost (1919.-1922.) Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Turske Republike, protiv pobjedničkih snaga u Prvom svjetskom ratu.

Planirano je organizovanje više okupljanja i povorki širom zemlje, posebno u Istanbulu i u Ankari, koji su povodom praznika okićeni crvenim zastavama da slave rađanje Turske Republike 29. oktobra 1923. godine.

Proslave se odvijaju uz jake bezbjednosne mjere zbog visokog rizika od napada. Tursku više od godinu dana potresa serija napada pripisanih ekstremistima ili povezanim sa sukobom s Kurdima, u kojima je desetina ljudi izgubilo život.

Policija u Ankari uhapsila je danas šest osoba za koje se veruje da pripadaju grupi Islamska država i šest osoba za koje se vjeruje da su članovi zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), javila je Anadolija.

(Beta-AFP/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*