Upućen zahtjev da u RS 11. juli bude “Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici”

Povodom obilježavanja 19. godišnjice genocida koji je 11. jula 1995. godine počinjen u Srebrenici Društvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu uputilo je zahtjev predsjedniku i Vladi Republike Srpske da 11. juli proglase Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i tako na dostojan način obilježe godišnjicu najvećeg zločina koji se dogodio poslije Drugog svjetskog rata.

– Ovaj zločin prema presudi Medjunarodnog suda pravde u Den Hagu počinili su sljedbenici Karadžićeve politike, vojska i policija RS. Umjesto kontinuiranog negiranja, minimiziranja i tabuiziranja genocida prihvatanje odluke medjunarodnih institucija predstavlja i distanciranje od zločinačke politike – istakla je predsjednica Društva Fadila Memišević, izražavajući nezadovoljstvo što Republika Srpska ne odaje poštu žrtvama genocida počinjenog u njeno ime.

Dodala je da je proglašenje 11. jula Danom sjećanja na genocid u Srebrenici za vlasti u Republici Srpskoj konačno prilika da priznaju i da se pokaju zbog počinjenog genocida, saopćeno je iz Društva za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*