U Tuzli održana javna rasprava o prednacrtu javne politike o razvoju udomiteljstva u FBiH

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku FBiH, u saradnji s Projektom jačanja institucija vlasti i procesa u BiH, koji finansira USAID, i nevladinim organizacijama Prava za sve i Hope and Homes for Children danas su u Tuzli organizovali petu  javnu raspravu o Prednacrtu javne politike o razvoju udomiteljstva u Federaciji BiH. 

Ovaj bi dokument trebao rezultirati zakonom o udomiteljstvu te doprinijeti razvoju udomiteljstva/hraniteljstva u Federaciji BiH, koje prema pokazateljima s terena, nije na zavidnoj razini.

Po riječima Miroslava Jurešića, savjetnika ministra za rad i socijalnu politiku FBiH, kroz ove javne rasprave pokušava se doći do informacija s terena, do iskustava ljudi i njihovog mišljenja na tekst te javne politike da bi se mogle razviti adekvatne zakonske izmjene kada je riječ o udomiteljstvu.

Istraživanja su pokazala da je broj djece smještenih u ustanove daleko veći nego u udomiteljskim porodicama. Situacija u oblasti zbrinjavanja odraslih osoba s invaliditetom je slična. Na razvoju hraniteljstva za odrasle osobe do sada se gotovo ništa nije radilo, zbog čega je ovaj oblik zbrinjavanja potpuno nerazvijen u FBiH.

– U ovom trenutku, kako stvari stoje, ne samo u FBiH, nego u čitavoj BiH, veliki naglasak stavlja se na zbrinjavanje djece i starijih osoba, te osoba s invaliditetom u različite institucije. Kroz ovaj zakon pokušava se razviti jedan drugačiji sistem zbrinjavanja koji se temelji na obiteljskom modelu. Dakle, pokušavamo te ranjive kategorije stanovništva, umjesto u domove, smještati u obitelji koje su, naravno, za to spremne, i koje su u konačnici za to i obučene – rekao je Jurešić.

Da bi jedna obitelj udomila neku osobu mora zadovoljavati određene uvjete jer postoje određeni kriteriji po kojima će se odabirati takve obitelji.

– Prije svega sama obitelj mora na neki način biti usitinu spremna, mora imati ozbiljnu namjeru da udomi nekoga a kada postoji ozbiljna namjera onda se provjerava da li se zadovoljavaju formalni kriteriji, te koja prava i koje obaveze proističu iz toga –  kazao je savjetnik ministra.

Promjena legislative je odgovor na UNICEF-ov Poziv na akciju i potvrda opredjeljenja Bosne i Hercegovine da prekine zbrinjavanje djece mlađe od tri godine u institucijama. Naučno su dokazani negativni uticaji smještaja u institucije, pogotovo na djecu koja imaju manje od tri  godine  koji mogu uključivati loše zdravstveno stanje, teške zastoje u razvoju, invaliditet i moguće nepovratne psihološke ožiljke. Studije su pokazale da su djeca u boljem položaju kada odrastaju u pravom obiteljskom okruženju.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*