Albanski ministar Bušati u Sarajevu: Intenzivirati ekonomsku saradnju

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predložio je danas albanskom ministru vanjskih poslova Ditmiru Bušatiju, koji je u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, održavanje zajedničkog biznis foruma na kojem bi se okupili privrednici i predstavili potencijale BiH i Albanije.

Zvizdić je istakao opredijeljenost BiH za jačanje regionalne saradnje i kreiranje zajedničkih projekata, jer su politički odnosi dvije zemlje značajno ojačani saradnjom u okviru regionalnih inicijativa, kao i zajedničkim euroatlantskim prioritetima.

Bušati je pozdravio Zvizdićevu ideju o organiziranju zajedničkog biznis foruma i naglasio da treba raditi na takvim projektima, jer će od njih na kraju imati korist građani obje zemlje, saopćeno je iz Savjeta ministara BiH.

Sporazum Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Republike Albanije kojim se reguliše pomorski prijevoz tereta trgovačkim brodovima potpisali su danas u Sarajevu ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bušati.

Ministar Jusko je pojasnio da je svrha zaključenja ovog sporazuma unapređenje razvoja pomorskog prevoza teretnim trgovačkim brodovima između dvije zemlje, pri čemu se on zasniva na principima jednakosti i uzajamne koristi, te naglasio da BiH ovim stvara pretpostavke za razvoj svojih brodskih kompanija zbog čega je Sporazum nazvao jednim od strateških dokumenata, najavljujući da će Ministarstvo nastojati da sa što više zemalja osigura potpisivanje ovakvih sličnih sporazuma.

On je istakao interes Albanije za poboljšanje regionalne saradnje putem Vijeća za regionalnu saradnju i Fonda za zapadni Balkan, kao i saradnju u procesu evropskih integracija.

Zvizdić je rekao da dvije zemlje vežu snažne i organizirane manjinske zajednice koje žive u BiH i Albaniji, što predstavlja još jedan važan element za unapređenje odnosa.

S tim u vezi on se interesirao za reguliranje statusa bošnjačke manjine u Albaniji.

Izetbegović: Nastaviti dobru saradnju na regionalnom planu
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ministar Bušati konstatirali su danas na sastanku u Sarajevu da su bilateralni odnosi BiH i Albanije dobri i prijateljski, te izrazili opredijeljenost za dobru regionalnu saradnju.

Sagovornici su istakli važnost saradnje u okviru Jadransko-jonske inicijative, te iskazali interesovanje za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, energetike, prehrambene industrije, poljoprivrede, građevinarstva i turizma, kao i u oblastima obrazovanja i kulture, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

S obzirom da dvije zemlje veže i zajednički vanjskopolitički prioritet pristupanja EU, konstatirano je da se mogu podijeliti iskustva u oblastima ključnim za proces priključenja Uniji.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*