Hrvatska nakon hapšenja 10 osoba dogovara korake prema BiH

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier obratio se javnosti vezano za uhićenje desetorice bivših pripadnika HVO-a.

Ministar Stier je najavio da će se već na sutrašnjoj sjednici Vlade donijeti odluka o formiranju Savjeta za suradnju s međunarodnim kaznenih sudovima, te de će se nadležne institucije koordinirati po ovom pitanju kako bi se uskladile i kako bi u suradnji s institucijama susjednih država otkrile kako je došlo do kolanja klasificiranih dokumenata.

“U kontaktu smo s državljanima koji su uhićeni u Orašju, kao državljanima RH pružena im sva potrebna pomoć, a kako su i državljani BiH, kao takvi su tretrani od pravosudnih institucija BiH”, kaže Stier.

“U vrlo uskoj vezi smo s našim saveznicima u NATO-u i EU-u, prenjeli smo im našu zabrinutost. Želimo naglasiti da je ta suradnja uska, i sada s našim saveznicima kooridniramo buduće korake u politici prema BiH”, kazao je Stier.

“Svaki zločin mora biti kažnjen, ali se isto tako pravosuđe ne smije ispolitizirati, nema mjesta za manipulacije pravosuđem. Radit ćemo s institucijama susjedne države u ispunjenju standarda”, kazao je Stier.

Pokušaj destabilizacije jugoistoka Europe
Ocijenio je da postoje “pokušaji da se destabilizira jugoistok Europe i euroatlanski put pojedinih država: “Mi smo faktor stabinosti, odgovorit ćemo politikom da se BiH pridruži RH i drugim članicama u Unije”.

“Ustrajat ćemo na politici koja vodi tome da se BiH pridruži članicama EU-a i NATO-a.To je strateški interes RH i na te izazove ćemo biti spremni odgovoriti”, dodao je.

Na pitanje može li uhićenje 10 bivših pripadnika HVO-a biti vezano za nedavni posjet premijera Plenkovića BiH, Stier je odgovorio: “To su postupci koji se ne mogu pripremiti preko jednog vikenda, isto tako mogu se izmanipulirati u političke svrhe, a mi odgovaramo da ćemo ustrajati u našoj politici da BiH ide u EU, da bude stabilna zemlja u kojoj će Hrvati, Bošnjaci i Srbi biti ravnopravni.”

Danas je o uhićenju civilnog i vojnog vrha HVO-a i policijskih struktura razgovarali su ministri Vlaho Orepić, Ante Šprlje i Tomo Medved te državni odvjetnik Dinko Cvitan kao i ravnatelj SOA-e Daniel Markić. Ministar Šprlje objavio je da će zaključci sastanka biti objavljeni na sutrašnjoj sjednici Vlade.

Podsjetimo, u ponedjeljak je deset osoba uhićeno na području Orašja u velikoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

Uhićeni su Đuro Matuzović (64), Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51).

Navedeni osumnjičeni terete se da su kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta od mjeseca aprila 1992. pa do mjeseca jula 1993. godine.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*