Dragan Lukač: Policija je najbolje što imamo u FBiH, nije bilo pokušaja otmica školaraca

U Sarajevu je danas održan redovni sastanak koordinacije direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara iz svih kantonalnih MUP-ova. Direktor FUP-a Dragan Lukač kazao je kako je stanje sigurnosti u FBiH, bez obzira na određene pojave koje su se dešavale u datim momentima, zadovoljavajuće.

Lukač je istakao kako se redovno vrše analize stanja sigurnosti u FBiH i da su rezultati za prvih devet mjeseci ove godine, poredeći za isti period prošle godine, pokazali da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće. Naglasio je kako je ovo zaključeno iz vjerodostojnih, egzaktnih podataka koji su temeljito obrađeni i dobijeni iz svih kantonalnih ministarstava.

“Bez obzira što neke osobe smatraju da statistički podaci o stanju sigurnosti nisu odraz pravog stanja, to nije tako. To nisu proizvoljni podaci i mi stanje sigurnosti pratimo kroz četiri segmenta: stanje kriminaliteta, stanje u oblasti javnog reda i mira, stanje sigurnosti cestovnog saobraćaja i napad na ovlaštene službene osobe. Imamo pad broja krivičnih djela u prvih devet mjeseci ove godine, poredeći s istim periodom prošle godine za devet posto. To je veliki postotak. Imamo povećan broj evidentiranih prekršaja u oblasti javnog reda i mira za približno šest post, broj saobraćajnih nesreća za tri posto i povećanja broja napada na službene osobe za 67 posto”, rekao je Lukač.

Istakao je kako se u posljednje vrijeme u Skupštini i Vladi KS, Nezavisnom odboru za izbor i reviziju rada komesara MUP-a KS i Komisiji za sigurnost KS dosta raspravlja o stanju sigurnosti na području ovog kantona, te da ima dosta oprečnih ocjena i teških kvalifikacija, te ozbiljnim zahtjevima za utvrđivanje odgovornosti policijskog komesara. O tome je razgovarano na današnjem sastanku koordinacije direktora i komesara.

“Nije nikakav problem da nadležno tijelo, a u ovom slučaju to je Nezavisni odbor traži i razmatra odgovornost komesara, ali zapažamo da se pojavljuju drugi pojedinci i organi tijela koja nisu nadležna za davanje ocjena i utvrđivanje odgovornosti. Smatramo da to ne treba tako raditi”, rekao Lukač.

Naglasio je kako policija u postojećim društvenim okolnostima u FBiH radi svoj posao u maksimalnom kapacitetu s puno problema i propusta u radu, ali je mišljenja da su policijski organi u okviru državnih organa najbolje što imamo u FBiH. Sve one koji smatraju da nije tako, pozvao je da daju svoje argumente.

“Naši građani jako teško žive. Pola miliona je nezaposlenih ljudi, veliki broj u stanju socijalne potrebe. Kada se sve to sagleda onda je razumljivo da imamo i društvene pojave koje imaju negativne konotacije”, rekao je Lukač.

Spomenuo je i informacije koje su se ranije pojavljivale u javnosti i medijima o navodnim pokušajima otmica školaraca istaknuvši kako nisu tačne.

“Nekada se stvara situacija talasanja javnosti koju iniciraju neki nedobronamjerni pojedinci i krugovi koji to koriste u dnevnopolitičke i druge svrhe i pokušavaju učiniti situaciju nestabilnom. Nećemo im to dopustiti. Mi znamo u svakom momentu odakle vjetar puše”, poručio je Lukač.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*