Šta je uhapšeni general HVO-a poručio iz pritvora u Zenici?

Sud BiH odredio je jučer jednomjesečni pritvor za osumnjičene pripadnike HVO-a koji su prije nekoliko dana uhapšeni na području Orašja. Među 10 uhapšenih je i Đuro Matuzović (64), penzionisan general HVO-a.

Njegov advokat Almin Dautbegović danas je posjetio Matuzovića koji je pritvoren u zeničkom zatvoru. Kako je za N1 je kazao, Matuzović je bio taj koji je krio Srbe u atomskom skloništu.

“Praktički ih je branio od vojske koja je tu došla. Nije to bila klasična vojska, to su bili opasni ljudi koji nisu bili pod kontrolom. Đuro nema s tim ništa, on je te zločine sprečavao. Kaže da se ovo desilo prije 10 ili 15 godina, mnogi bi Srbi došli da svjedoče u njegovu korist”, kaže advokat Dautbegović.

Da li je Matuzović žrtveno janje kao što se spominje u pojedinim medijima?

“To ni ja ni on nismo rekli, ali se takav zaključak nameće sam po sebi. On je kazao ‘neka za zločine odgovarao onaj ko ih je počinio. Ja neću poturati svoja leđa za drugog’. To su njegove riječi”, kaže Matuzovićev advokat.

Kako kaže, pritvor nije bio očekivan.

“On je u odličnom psihičkom stanju, imao je ranije tri infarkta”, kaže Dautbegović te najavio žalbu na odluku o jednomjesečnom pritvoru.

“Pritovr je nepotreban”, kazao je advokat.

Uhapšeni Đuro Matuzović (64), Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51) terete se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od aprila 1992. pa do jula 1993. godine. Tereti ih se i za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.
(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*